Ματίνα Παγώνη: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι από τη μετάλλαξη Όμικρον

«Οι άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα γλιτώσουν από την Όμικρον, κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, αλλά μπορεί και να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα, έσπευσε να τονίσει πως αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε πως δικαιολογούνται εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων: «Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους. Με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά».

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου. 

Εξάλλου, τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο δύσκολη μετάλλαξη μέχρι στιγμής και αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη θεραπεία με τα αντιικά χάπια (έχουν έρθει στην Ελλάδα), τονίζοντας ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, αλλά θα κατατίθεται αίτηση στην σχετική πλατφόρμα και ειδική επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν.

«Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, όμως θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά. Δε θα τα πάρουν όλοι, προέχει ο εμβολιασμός», ανέφερε.

Τέλος, επανέλαβε πως Πάσχα θα κάνουμε στα χωριά μας, όμως τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα μάσκες.