Ματίνα Παγώνη: ”Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown”

Παράθυρο για μερική άρση των μέτρων και επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away από την Δευτέρα 1 Μαρτίου άφησε ανοιχτό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ γίνεται προσπάθεια αύξησης των κλινών στα νοσοκομεία ώστε να μην πιέζεται τόσο το σύστημα υγείας ενώ υπογράμμισε πώς οι δείκτες που θα δείξουν χαλάρωση είναι αυτός των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες covid.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.»

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή θα πάει λίγο μακριά» και συμπλήρωσε πώς «δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά.»

Όσον αφορά τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει  διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.»