Οι αριθμοί «ζαλίζουν». Και δείχνουν πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ο κορονοϊός, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σαρώνει, τα κρούσματα αυξάνονται, όπως και οι νοσηλείες.
Ο κορονοϊός «χτυπά» κυρίως τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και μερίδα ευπαθών πολιτών, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά 250 άνθρωποι οδηγούνται στο νοσοκομείο, ενώ μόνο μέσα σε 14 μέρες, από τις 13 έως τις 27 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 45.828 νέα κρούσματα!
Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός «φουντώνει». 21 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στη λίστα των περιοχών με τη μεγαλύτερη διασπορά. Το “κόκκινο” χρώμα του επιδημιολογικού κινδύνου επεκτείνεται ραγδαία στον επιδημιολογικό χάρτη, από τη βόρεια Ελλάδα προς τα νότια, αλλά και δυτικές περιοχές.
Οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με Covid υποχρεώνουν το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει προληπτικό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με τη σύναψη συμφωνιών με ιδιώτες, αλλά και τη μετατροπή σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ενός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία -ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα όπου πραγματοποιεί περιοδεία από την Τετάρτη (27.10.2021) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα– δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους, ως προς την εντατική νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι μάλιστα, παράλληλα με τις ιδιωτικές κλινικές που ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ, να μετατραπεί ένα ολόκληρο νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος” σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid.
Τεράστια επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας εμφανίζουν, επίσης, η Θεσσαλία και πλέον και η Πελοπόννησος, με τις κλίνες ΜΕΘ Covid να έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Πως θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στη νοσηλεία Covid περιστατικών
Με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα που βρίσκεται επιτόπου στη βόρεια Ελλάδα και καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν, ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με 5 ιδιωτικές κλινικές, για τη νοσηλεία Covid και non Covid ασθενών στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης θα παραχωρήσουν για την αποθεραπεία ασθενών με Covid που θα έχουν ολοκληρώσει τη βασική θεραπεία τους στα δημόσια νοσοκομεία, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη, 20 κλίνες στον Βόλο και 30 κλίνες στη Λάρισα, μαζί με το προσωπικό τους.
Για τη νοσηλεία non Covid ασθενών, το υπουργείο Υγείας δέσμευσε από τον ιδιωτικό τομέα, 10 κλίνες απλής νοσηλείας και 2 κλίνες ΜΕΘ στον Βόλο και 30 κλίνες για παθολογικά / χειρουργικά περιστατικά και 4 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτική κλινική στη Λάρισα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως προτεραιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών είναι να μην επαναληφθεί το σενάριο των μονοθεματικών νοσοκομείων που οδηγεί σε πλημμελή εξυπηρέτηση άλλων νόσων πλην Covid-19, καθώς αυτές οι πρακτικές έχει αποδειχθεί πως εκτοξεύουν τη νοσηρότητα στον πληθυσμό.
Βαραίνει το επιδημολογικό φορτίο
Στο “κόκκινο” επίπεδο του πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, προστέθηκαν χθες (27.10.2021) μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, πέντε νέες περιοχές: η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, τα Ιωάννινα και η Μεσσηνία, αν και η σήμανση δεν συνοδεύεται πλέον από μέτρα και αποτελεί απλώς “καμπανάκι” κινδύνου για τις τοπικές κοινωνίες.
Χαρακτηριστικό, ωστόσο, της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου είναι το γεγονός πως στο διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021 το ποσοστό θετικότητας (κρούσματα / αριθμός διενεργούμενων τεστ) ήταν στο 1.61% σε επίπεδο επικράτειας, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες, άγγιξε το 1,73%.
Από τους 21 νομούς της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο” επίπεδο του πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, οι 16 εμφανίζουν δείκτη θετικότητας άνω της μονάδας και συγκεκριμένα, οι περιφερειακές ενότητες:
- Αρκαδίας (1,40%)
- Γρεβενών (1,44%)
- Δράμας (1,63%)
- Έβρου (1,31%)
- Ημαθίας (1,90%)
- Καστοριάς (1,14%)
- Κιλκίς (1,67%)
- Πέλλας (1,28%)
- Ροδόπης (1,78%)
- Σερρών (1,31%)
- Λάρισας (1,64%)
- Μαγνησίας (1,63%)
- Μεσσηνίας (1,33%)
- Τρικάλων (1,25%).
Ως εκ τούτου, ο κορονοϊός μολύνει καθημερινά πάνω από 3.500 πολίτες, οδηγώντας κατά μέσο όρο 250 από αυτούς ημερησίως στα νοσοκομεία και 1.586 μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα.
150 την εβδομάδα καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς (85%) να είναι ανεμβολίαστοι και με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.
Ο κινούμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος των θανάτων έχει φτάσει πλέον τους 41 ανθρώπους, αυξημένος κατά 7 θανάτους μέσα σε λίγες μέρες, ενώ 254 ασθενείς έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή μόνο μέσα σε μία εβδομάδα.
Οι 63 θάνατοι δε, που σημειώθηκαν χθες μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, αποτελούν ρεκόρ για τους τελευταίους 5 μήνες, καθώς 63 θάνατοι είχαν σημειωθεί για τελευταία φορά στις 18 Μαΐου 2021.
Τέλος να σημειωθεί, πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid19 σε όλη την επικράτεια αγγίζει το 77,06%, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 98%.