«Μαύρο» ρεκόρ τριμήνου με 51 θανάτους από κορωνοϊό – Αυξάνονται επικίνδυνα οι «σκληροί» δείκτες

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.608 κρούσματα κορωνοϊού και 379 διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ ανησυχία σκόρπισε η αύξηση του αριθμού των νεκρών οι οποίοι έφτασαν τους 51.
 

Αύξηση σημείωσαν τη Δευτέρα οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στους κύκλους των ειδικών. Την ίδια ώρα ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να βρίσκεται σε σταθερά επίπεδα.

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.608 κρούσματα κορωνοϊού και 379 διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ ανησυχία σκόρπισε η αύξηση του αριθμού των νεκρών οι οποίοι έφτασαν τους 51.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου με 47 ασθενείς να καταλήγουν.

Όπως σημειώνουν ειδικοί, ο αριθμός των νεκρών όπως και τωνδιασωληνωμένων αποτελούν τους πιο σκληρούς δείκτες της πανδημίας και είναι οι τελευταίοι που ανεβαίνουν.

Ειδικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί σε περίπου είκοσι ημέρες η άνοδος των διασωληνωμένων και μετά των θανάτων.

Όπως σημειώσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη της πορείας της πανδημίας, όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Οι τελευταίοι δύο δείκτες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τάσεις σταθεροποίησης, όμως η σταθεροποίηση αυτή μπορεί να να μην διαρκέσει.

Υπάρχουν εξάλλου δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για το επόμενο διάστημα. Το άνοιγμα των σχολείων και η μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Όπως σημειώσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη της πορείας της πανδημίας, όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Οι τελευταίοι δύο δείκτες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τάσεις σταθεροποίησης, όμως η σταθεροποίηση αυτή μπορεί να να μην διαρκέσει.

Υπάρχουν εξάλλου δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για το επόμενο διάστημα. Το άνοιγμα των σχολείων και η μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την ΕΟΔΥ, από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πιο αναλυτικά, η ηλικιακή κατανομή των ανθρώπων που έχουν καταλήξει εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει ως εξής:

  • 0-17 ετών: 3 νεκροί
  • 18-39 ετών: 102 νεκροί
  • 40-64 ετών: 2.226 νεκροί
  • 65 ετών και άνω: 11.892 νεκροί (το 83,6% του συνόλου)

Την ίδια στιγμή, αύξηση των εμβολιασμών στις ηλικίες κάτω των 35 ετών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, την τελευταία εβδομάδα,102.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης, με την μεγαλύτερη πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται από νεαρές ηλικίες.

Σημαντική είναι επίσης, η αύξηση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 που καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 15-17 ετών, όπου τις τελευταίες μέρες εμβολιάστηκαν 16.000 έφηβοι, και 12-14 ετών, όπου εμβολιάστηκαν τις τελευταίες μέρες 13.500 παιδιά. Συνολικά απ’ όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός των δύο αυτών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί 140.000 έφηβοι και παιδιά. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών από τους παιδιάτρους.