Μεγάλη ανησυχία στην Θεσσαλονίκη για την αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα

Την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση 36% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο. Για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μίλησε στο Open, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως είπε: «μελετούμε τα στοιχεία και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε από πού προέρχεται αυτή η αύξηση. Έχει να κάνει με τις γιορτές του Πάσχα; Με τη χαλάρωση των μέτρων; Με ασυμπτωματικούς ασθενείς που μεταδίδουν τον ιό; Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και θέλει μεγάλη προσοχή.»

Παράλληλα, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.