Μειώνεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώνεται από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου στο 20%. Αυτό προβλέπει η σχετική απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00», που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα:

-Για το Δημόσιο προβλέπεται ότι: «Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, σε ποσοστό 20% του ποσοστού που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας».
-Για τον ιδιωτικό τομέα ότι: «Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%».

Νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης

Ενεργοποιείται από σήμερα ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ξένων αρχών, για την πορεία της πανδημίας τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα COVID-19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες:

1) τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)

2) τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση

3) την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

4) και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.

«Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή.