Μελέτη: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση βλάπτει την υγεία

Η θετική στάση ζωής προάγει την υγεία του σώματος. Ωστόσο, μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ζημιογόνα όσον αφορά στην υγεία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βίεννης αναφέρουν ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για την υγεία τους, δεν επισκέπονται το γιατρό όσο συχνά θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για την υγεία τους, καθλως μπορεί να μείνουν αδιάγνωστα ζητήματα υγείας.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι και το αντίθετο μπορεί να βγει αληθινό. Τα άτομα που είναι πολύ απαισιόδοξα για την υγεία τους τείνουν να επισκέπονται τον γιατρό πολύ συχνά.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα περισσότερων από 80.000 Ευρωπαϊων άνω των 50 ετών. Η αυτοπεποίθηση κάθε ατόμο επηρεάζει σημαντικά τις δράσεις, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές του. Γενικά, τα άτομα που υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους συνήθως λαμβάνουν περισσότερα χρήματα, λαμβάνουν διαφορετικές επενδυτικές αποφάσεις και είναι πιο πιθανό να είναι ηγέτες.

Τούτου λεχθέντος, η υπερβολική αυτοπεποίθηση συνδέεται επίσης με τη λήψη περισσότερων ρίσκων, με περισσότερα ατυχήματα, με την κατανάλωση περισσότερου αλκοολ, με την κακή διατροφή και τον ανεπαρκή ύπνο.

Λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό

Φυσικά, το πώς αντιλαμβανόμαστε την υγεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στη λήψη των καθημερινών μας αποφάσεων. Για παράδειγμα το να αποφασίσουμε εάν θα επισκεφτούμε ή όχι τον γιατρό για έλεγχο. Αυτή η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα που υπερεκτιμούν την υγεία τους επισκέπτονται τους γιατρούς τους 17% λιγότερο συχνά από άλλους που αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια την υγεία τους. Παρόμοια τάση διαπιστώθηκε και για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι καμία τέτοια σχέση δεν παρατηρήθηκε για επισκέψεις στο νοσοκομείο. Οι αυτοαντιλήψεις για την υγεία δεν είχαν καμία επίδραση στον αριθμό και τη διάρκεια της νοσηλείας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι επισκέψεις στο νοσοκομείο είναι πιο ρυθμισμένες και σοβαρές.

Εν τω μεταξύ, οι ηλικιωμένοι που υποτιμούσαν την υγεία τους επισκέπτονταν τους γιατρούς τους 21% συχνότερα . Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι αυτός ο τύπος συμπεριφοράς προσφέρει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, η συχνές επισκέψεις σε γιατρό είναι δαπανηρή. Από την άλλη πλευρά, το να δίνει κανείς μεγάλη προσοχή στην υγεία του μπορεί να προλάβει διάφορες νόσους

Συνολικά, η ομάδα σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε ουδέτερο να αξιολογήσει πραγματικά εάν μια επίσκεψη σε γιατρό είναι «δικαιολογημένη». Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση εκτός από τον ασθενή.