Μελέτη προειδοποιεί: Το μπλε φως των συσκευών επιταχύνει επικίνδυνα την εφηβεία

Τα smartphone και τα tablet προκαλούν πρόωρη εφηβεία στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι συσκευές εκπέμπουν μπλε φως, που μειώνει τη μελατονίνη, μία ορμόνη που επιβραδύνει την σεξουαλική ωρίμανση.

Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις συσκευές πριν πέσουν για ύπνο. Οι άνθρωποι εκκρίνουν τη χημική ουσία το βράδυ, ως απάντηση στο σκοτάδι.

«Αν και δεν είναι καταληκτικό, θα συμβουλεύαμε την όσο το δυνατό λιγότερο έκθεση σε μπλε φως από συσκευές για τα παιδιά πριν την εφηβεία ειδικά το απόγευμα όπου η έκθεση μπορείς να έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ορμόνη» ανέφερε η κύρια συγγραφέας Dr. Aylin Kilinç Uğurlu από το Νοσοκομείο Ancara City σε ένα δελτίο τύπου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως τροφοδοτούν επίσης τις αναπαραγωγικές ορμόνες και πυροδοτούν τις σωματικές αλλαγές στις ωοθήκες. Συνεπώς, αυτό ίσως οδηγήσει και σε στειρότητα.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, οι πηγές μπλε φωτός (BL), όπως τα τάμπλετ και τα κινητά έχουν αυξηθεί σε κάθε ηλικιακό γκρουπ. Ειδικά εξαιτίας της πανδημίας COVID, η έκθεση στις οθόνες έχει αυξηθεί στην παιδική ηλικία» γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη.

Η εφηβεία των παιδιών έχει επισπευστεί τα τελευταία χρόνια

Τα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που προκαλεί σύγχυση στους παιδίατρους εδώ και χρόνια. Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια ξεκινάνε την εφηβεία γύρω στην ηλικία των 11 και τα αγόρια στα 12. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι υπόκεινται σε αυτήν την αλλαγή ένα χρόνο νωρίτερα ή ακόμα και περισσότερο σε σχέση με δεκάδες χρόνια πριν.

Κάποιες κοπέλες αναπτύσσουν ακόμα και στήθος σε ηλικία 6 ή 7 ετών. Η παχυσαρκία, τα χημικά και το στρες είναι οι κύριοι ένοχοι. Τώρα, πειράματα έχουν δείξει ότι μεγάλοι περίοδοι έκθεσης σε μπλε φως επιτάχυναν την εφηβεία σε θηλυκούς αρουραίους.

Το χρονικό σημείο είναι περίπου ισοδύναμο, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής. Οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλαγές στην ωορρηξία κατά την προ-εφηβεία και την εφηβεία είναι επίσης συγκρίσιμες.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην 60ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, είναι πιθανό να ισχύουν και για τον άνθρωπο. Θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παιδική ανάπτυξη και τη μελλοντική γονιμότητα. Ο Δρ Uğurlu ζήτησε να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

«Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση στο μπλε φως, επαρκής για να αλλάξει τα επίπεδα μελατονίνης, μπορεί επίσης να αλλάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και να προκαλέσει πρώιμη έναρξη της εφηβείας στο μοντέλο αρουραίου μας. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο πιο νωρίς είναι η έναρξη», λέει ο Δρ. Uğurlu.

«Καθώς πρόκειται για μελέτη σε αρουραίους, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα ευρήματα θα επαναλαμβάνονταν σε παιδιά, αλλά αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη έναρξη της εφηβείας», συνεχίζει ο συγγραφέας της μελέτης.

Πριν από δύο χρόνια, μια παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια έχει αυξηθεί κατά περίπου τρεις μήνες ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1970.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε μπλε φως στην εφηβεία. Στη μελέτη μας, δείξαμε ότι η έκθεση στο μπλε φως και η διάρκεια της έκθεσης οδηγεί σε πρόωρη εφηβεία», καταλήγουν οι ερευνητές.