Μελέτη: Το χαρτί τουαλέτας περιέχει καρκινογόνες ουσίες που απειλούν την υγεία μας

Οι υπερ- και πολυφθοαλκυλικές ουσίες (PFAS) βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών, καθαριστικών και πυροσβεστικών αφρών, αλλά οι ουσίες αυτές, σύμφωνα με στοιχεία, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ευθύνονται για αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

«Η έκθεση σε PFAS μέσω του πόσιμου νερού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων» δήλωσε στο Healthline η Δρ Katie Pelch, επιστήμονας του Natural Resources Defense Council. Τα υπόγεια ύδατα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για γεωργικές χρήσεις και έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, μπορούν να προσλάβουν PFAS, οπότε τα τρόφιμα στη διατροφή είναι μια άλλη πιθανή πηγή έκθεσης σε PFAS.

Τι έδειξε η μελέτη για το χαρτί τουαλέτας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που μελετούσαν την παρουσία PFAS στα υπόγεια ύδατα λένε ότι ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη ένωση, που ονομάζεται 6:2 diPAP, ήταν η πιο συχνά ανιχνευόμενη PFAS σε δείγματα λυματολάσπης, αν και σε χαμηλά επίπεδα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι το πιο κοινό PFAS που βρέθηκε σε δείγματα χαρτιού τουαλέτας που πωλείται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και στη Δυτική Ευρώπη και την Αφρική. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το χαρτί τουαλέτας συνεισφέρει περίπου το 4% του 6:2 diPAP στα λύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και το 35% στη Σουηδία και έως και το 89% στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ορισμένοι κατασκευαστές χαρτιού προσθέτουν PFAS κατά τη μετατροπή του ξύλου σε χαρτοπολτό. Το ανακυκλωμένο χαρτί τουαλέτας μπορεί επίσης να παρασκευάζεται με ίνες από υλικά που περιέχουν PFAS.

«Πιστεύουμε ότι προέρχονται από τη διαδικασία πολτοποίησης και τοποθετούνται για να μην κολλάει το χαρτί» δήλωσε στο Healthline ο Timothy Townsend, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και συγγραφέας της μελέτης.

Τα PFAS που ανιχνεύονται στο χαρτί τουαλέτας σε επίπεδα μερών ανά δισεκατομμύριο είναι πιθανότατα ρυπαντές που προκύπτουν από τη διαδικασία συσκευασίας ή/και κατασκευής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σχετικά χαμηλό ποσοστό 6:2 diPAP στα λύματα που συγκεντρώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν περισσότερο χαρτί υγείας κατά κεφαλήν από ό,τι οι άνθρωποι σε άλλα έθνη, υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη μόλυνση 6:2 diPAP προέρχεται από άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Μια δήλωση που εστάλη στο Healthline από την American Forest & Paper Association αναφέρει: «Τα PFAS (συμπεριλαμβανομένου του 6:2 diPAP) δεν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή χαρτιού τουαλέτας ή στην παραγωγή άλλων προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εξετάζει πληροφορίες για τη συγκέντρωση στο χαρτί τουαλέτας για τα PFAS, συμπεριλαμβανομένου του PFOA, του πιο μελετημένου PFAS. Ωστόσο, η μελέτη δεν αναγνωρίζει ότι το PFOA είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον. Στη μελέτη, τα δείγματα χαρτιού τουαλέτας που εξετάστηκαν ήταν κοντά ή κάτω από το όριο ανίχνευσης, γεγονός που συνάδει με τα επίπεδα PFOA που βρίσκονται στο περιβάλλον και δεν οφείλονται στη διαδικασία παραγωγής.

Ο κλάδος μας έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των προϊόντων και του περιβάλλοντος και συνεχίζουμε να είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των προϊόντων και την καινοτομία στην κατασκευή βιώσιμων και βασικών προϊόντων χαρτιού και χαρτομάντιλων».

Οι απειλές για την υγεία από τα PFAS

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι τα PFAS ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, δήλωσε ο Craig Butt, διευθυντής στο τμήμα Στρατηγικού Τεχνικού Μάρκετινγκ της βιοϊατρικής και περιβαλλοντικής εταιρείας SCIEX.

«Τα PFAS έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ηπατική βλάβη έως προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο» δήλωσε ο Butt στο Healthline. «Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να θέτουν θεσμοθετημένα όρια για τα PFAS στο πόσιμο νερό και στα καταναλωτικά προϊόντα. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης σε PFAS για τον άνθρωπο, γεγονός που υποδεικνύει ότι ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες μόλυνσης μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Butt δήλωσε ότι υπάρχουν 5.000 χημικές ουσίες PFAS, πολλές από τις οποίες δεν είναι καλά χαρακτηρισμένες ή κατανοητές. Το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων συνιστά στους κατασκευαστές να διακόψουν κάθε μη απαραίτητη χρήση των χημικών ουσιών PFAS.

«Επειδή τα PFAS είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον μας, δεν γνωρίζουμε πώς θα ξεφύγουμε από την έκθεση στα PFAS και, ως εκ τούτου, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης όλων των μη απαραίτητων χρήσεων των PFAS το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, απαιτείται έρευνα και ανάπτυξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων των PFAS για την αντιμετώπιση των χρήσεων που επί του παρόντος είναι αναπόφευκτες» δήλωσε η Pelch.

Ο Δρ Scott Bartell, καθηγητής περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια, δήλωσε στο Healthline ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, να φιλτραριστούν τα PFAS από το πόσιμο νερό.

«Οι παραδοσιακές διαδικασίες επεξεργασίας του νερού δεν απομακρύνουν τα PFAS και οι κανονισμοί για το πόσιμο νερό δεν έχουν συμβαδίσει με την εξέλιξη της επιστήμης σχετικά με τις επιπτώσεις των PFAS στην υγεία, οπότε ακόμη και οι προμήθειες νερού που έχουν υποστεί καλή επεξεργασία και είναι κατά τα άλλα ασφαλείς μπορεί να περιέχουν επιβλαβή επίπεδα χημικών ουσιών PFAS» δήλωσε ο ίδιος.

Τα PFAS παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες ή αιώνες, καθώς δεν διασπώνται πολύ εύκολα, οπότε τα PFAS που βάζουμε τώρα στα υπόγεια ύδατα θα εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί για να τα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές γενιές.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Bartell, «οι άνθρωποι μπορούν να απομακρύνουν τουλάχιστον ορισμένες χημικές ουσίες PFAS από το νερό με φίλτρα νερού».

Πηγή: oloygeia.gr