Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάζουν μια αισθητή βελτίωση, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα έχει σκορπίσει παγκοσμίως τον φόβο.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωσαν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςσυστήνει τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την παράλληλη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.
Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία. Πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή. Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να κυριαρχεί του στελέχους Άλφα.
Η Άλφα, γνωστή και ως βρετανική μετάλλαξη, διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «ινδική» εμφανίζει 50-100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από από το αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο βιολόγος Άρης Κατζουράκης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στο έλεος της Δέλτα βρίσκεται τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ρωσία. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το στέλεχος Δέλτα. Η Μόσχα ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ θανάτων, ενώ σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι νεκροί ανήλθαν στους 599 σε ένα 24ωρο. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας επανήλθε το lockdown, σε μία προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση εξαιτίας της Δέλτα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου. Ανησυχία πάντως επικρατεί και για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να μετατραπούν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό.