Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια μέτρα εξετάζονται διεθνώς για την αντιμετώπισή της

Καθώς τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον» πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν το συντομότερο το πώς εξαπλώνεται και να σταθμίσουν τους κινδύνους εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε την Τρίτη ότι η παραλλαγή Όμικρον είχε αναφερθεί σε 77 χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο «η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη».

Το στέλεχος του ΠΟΥ έκρουσε καμπανάκι καθώς ο κόσμος θεωρεί την Όμικρον ήπια, ωστόσο όπως τόνισε «ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».

Η «Όμικρον» μετρά περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα η οποία «καλύπτει» το εξωτερικό του ιού και είναι ο κύριος στόχος εμβολίων και θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η άνευ προηγουμένου υψηλή μεταδοτικότητα, η μεγάλη κινητικότητα λόγω εορτών, σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που απέχουν από το τείχος ανοσίας, οδηγούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον.

Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν εκ νέου μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς υπό τον φόβο επικράτησης της «Όμικρον», ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Κομισιόν: Κυρίαρχη η «Όμικρον» στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η «Όμικρον» αναμένεται να είναι κυρίαρχη στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι τα κράτη-μέλη είναι καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την νέα αυτή παραλλαγή, με το 66,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο έναντι του κορωνοϊου.

Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η ΕΕ έχει τη «δύναμη» και τα «μέσα» για να ξεπεράσει την ασθένεια, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή για άλλη μια χρονιά οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα διαταραχθούν από την πανδημία.

Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια διπλή πρόκληση, με μαζική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της «Δέλτα» σε συνδυασμό με την άνοδο της Όμικρον, καθώς ορισμένες χώρες μέλη καταγράφουν ήδη ρεκόρ κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν η αύξηση των λοιμώξεων παραμένει «σχεδόν αποκλειστικά» εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα. «Και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τώρα βλέπουμε τη νέα παραλλαγή Όμικρον στον ορίζοντα, η οποία είναι προφανώς ακόμη πιο μολυσματική», τόνισε.

Στο τραπέζι των «27» η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα τεθεί σαν θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής προμήθειας φαρμάκων για τον κορωνοϊό είπε πως υπάρχει κοινή βούληση από τους ηγέτες της ΕΕ να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της Covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει επίσης ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κάτι που ίσως υιοθετηθεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο στη Μπούντεσταγκ, όπου το σύνολο των κομμάτων τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με εξαίρεση το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).