Μετρούν μήνες για το εμβόλιο. Στην 2η φάση οι δοκιμές της CureVag, της “αγαπημένης” του Τραμπ

Στην δεύτερη φάση τους μπήκαν οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της γερμανικής εταιρείας CureVac για τον covid-19, ένα απ’ τα υποψήφια εμβόλια για τα οποία η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο αγοράς.
Η τρίτη φάση δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2020.


«Ενας πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε» με την εφαρμογή της τεχνολογίας που είναι η ιδιαιτερότητα της CureVac και βασίζεται στον “RNA messenger” (ARNm), ανακοίνωσε το εργαστήριο του Τούμπινγκεν χθες το βράδυ.

Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Περού και στον Παναμά σε 690 εθελοντές.

Τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αυτής της φάσης των δοκιμών στους πιο ηλικιωμένους, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την νόσο, αναμένονται στο τέταρτο τρίμηνο, διευκρινίζει η CureVac.

Η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο με 30.000 εθελοντές.

Η πρώτη φάση των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της CureVac ξεκίνησε τον Ιούνιο. Τότε, ο εκτελεστικός διευθυντής της Φραντς Βέρνερ Χάας είχε δηλώσει ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ ο χρόνος πιθανής έγκρισης τοποθετείται στο μέσον του επόμενου έτους.

Το Paul Ehrlich Institut, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τα εμβόλια, είχε ανακοινώσει τότε ότι, εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι «πολύ θετικά», αίτηση για έγκριση είναι δυνατόν να κατατεθεί και στις αρχές του 2021.

Το «παζάρι» Τραμπ και το «αμαρτωλό» ραντεβού με την Κομισιόν


Η εταιρεία CureVac βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο όταν πρωταγωνίστησε στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ε.Ε. με “έπαθλο” το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να δελεάσει τα στελέχη της εταιρείας και να εξασφαλίσει την έρευνα και τα αποτελέσματά της για λογαριασμό των ΗΠΑ, όμως δεν τα κατάφερε και δέχθηκε σφοδρή κριτική από ευρωπαϊκά χείλη.

Ένα μήνα αργότερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, κατά παρέκκλιση συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στελέχη της εταιρείας, η οποία έλαβε, τελικά, χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 16 Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που είχε γίνει γνωστή η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να «αγοράσει» την έρευνα της γερμανικής εταιρείας.

Εκείνη την ημέρα, μετά την τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της ΕτΕΠ στην CureVac για να «επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την CureVac η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει 225 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου.