Με απόφαση του ΕΟΦ ανακαλούνται όλες οι παρτίδες ενέσιμου φαρμάκου

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποίησε την απόφασή του για άμεση ανάκληση όλων των παρτίδων ενός ενέσιμου διαλύματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποφασίστηκε ανάκληση ενέσιμου διαλύματος.

Η ανάκληση αποφασίστηκε «λόγω δυνητικού κινδύνου παρουσίας σωματιδίων υάλου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΟΦ. Πρόκειται για το φαρμακευτικό προϊόν “XOMOLIX INJ.SOL 2,5MG/ML BT x 10 AMP”.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας Kyowa Kirin Holdings B.V, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Είναι ενέσιμο διάλυμα που χορηγείται ενδοφλεβίως. Πωλείται σε φαιοκίτρινες γυάλινες φύσιγγες τύπου 1. Είναι διαυγές, άχρωμο διάλυμα, ελεύθερο από ορατά σωματίδια.

Συνταγογραφείται ως ψυχοτρόπο, αντιψυχωσικό φάρμακο. Η δραστική του ουσία είναι η δροπεριδόλη (droperidol), η οποία προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και κυρίως των υποφλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου, του μεσεγκεφάλου και του δικτυωτού σχηματισμού.

Επίσης η δροπεριδόλη μπορεί να ανταγωνιστεί τις ενέργειες του γλουταμινικού οξέος εντός του εξωπυραμιδικού συστήματος.

Τέλος η δροπεριδόλη μπορεί να αναστείλει τους υποδοχείς κατεχολαμινών και την επαναπρόσληψη νευροδιαβιβαστών, ενώ εμφανίζει ισχυρή, κεντρική αντιντοπαμινεργική δράση και ασθενή, κεντρική, αντιχολινεργική δράση.