Μηνιγγίτιδα Β: Η σπάνια νόσος που προσβάλλει τα παιδιά, πως μπορούν να προστατευτούν

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος επανεμφάνισης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β σε παιδιά, μια σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσο που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Μόνη «ασπίδα» ο εμβολιασμός.

Στην Ελλάδα ο «συναγερμός» σήμανε με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μηνιγγίτιδας Β στις αρχές του έτους, σε ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών.

Αν και σπάνιο νόσημα, η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα. Χωρίς να κάνει διακρίσεις προσβάλλει βρέφη, νήπια, νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα, προκαλώντας μόνιμες αναπηρίες ή αλλά και θάνατο, ακόμη και μέσα σε 24 ώρες.

Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι ο αιφνίδιος πυρετός, η ναυτία, ο έμετος, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες αλλά και η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία, το αιμορραγικό εξάνθημα και οι σπασμοί, για να οδηγήσει συχνά στη σηψαιμία, την πνευμονία και το θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Τα βρέφη – με όσα είναι κάτω του ενός έτους να κινδυνεύουν περισσότερο – και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Μοναδική προστασία των παιδιών από τη νόσο αποτελεί ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά με πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης το απλό φιλί, τον βήχα ή το φτέρνισμα, θέτοντας σε κίνδυνο τα πιο ευάλωτα άτομα.

Η «παγίδα» της πανδημίας

Η πανδημία περιέπλεξε την προσπάθεια ελέγχου της νόσου. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε αρκετά, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και λόγω της κάλυψης που προσέφερε ο εμβολιασμός τα προηγούμενα έτη, το εμβολιαστικό κενό που καταγράφηκε τα χρόνια της πανδημίας, η παράλειψη πολλών γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δηλαδή, εκτιμάται ότι ανοίγει «κερκόπορτα» στη νόσο, όπως και σε άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα.

Άλλωστε, η εμφάνιση του κρούσματος τους πρώτους μήνες του 2022, αλλά και τα περιστατικά του 2021 μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίζουν, αν αναλογιστούμε ότι καταγράφηκαν εν μέσω περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ήδη είχε κρούσει το καμπανάκι από πέρσι, προειδοποιώντας ότι η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο η εμβολιαστική κάλυψη άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.

Με την άρση των μέτρων, ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων με λοιμώδη νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα Β, ενισχύεται. Τρανή απόδειξη αποτελούν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Για όλα τα παραπάνω, η επιστροφή σε μια εμβολιαστική κανονικότητα, αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη. Κατά συνέπεια οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρο τους προκειμένου να διασφαλίσουν πως το παιδί τους είναι επαρκώς προστατευμένο.