Μνήμες βιονικού ανθρώπου ξυπνούν οι νέες τεχνικές στην αρθροπλαστική γονάτων

Θαύματα υπόσχεται, πλέον, η τεχνητά ανακατασκευασμένη άρθρωση, η οποία μπορεί να μιμείται την αντοχή και την κίνηση του φυσιολογικού γόνατος σε τέτοιο βαθμό ώστε να θυμίζει σε έναν ενήλικα τα… νιάτα του και οι γιατροί να ομιλούν για ένα βιονικό πόδι!

Το «βιονικό γόνατο» είναι σχεδιασμένο για να συνεργάζεται με τον ψηφιακό κόσμο. Η «τεχνητή νοημοσύνη» ενσωματώνεται στο γόνατο του ασθενούς, αυξάνοντας την κινητικότητα αλλά και λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατος που έχει φθαρεί, πέρα από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ανοίγει, κλείνει, τεντώνει, σαν φυσιολογικό γόνατο…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «βιονικό γόνατο» είναι η μετεξέλιξη κάθε είδους γόνατος, καθώς αφομοιώνεται τόσο καλά από τον οργανισμό του κάθε ασθενούς ώστε φτάνει να μιμείται την πραγματική μας άρθρωση. Ανοίγει, κλείνει, τεντώνει χωρίς κόπο, είναι σταθερό, μας δίνει την ασφάλεια να στηριζόμαστε επάνω του, δεν πονάει και αντέχει στο χρόνο.

Χαρακτηριστικά βιονικού γόνατος

  1. Εφαρμόζεται εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο που ακολουθεί την ανατομία του κάθε ασθενούς και διορθώνει τις συνοδές παραμορφώσεις του μηχανικού άξονα φόρτισης.
  2. Χρησιμοποιούνται προθετικά υλικά που αντέχουν στο χρόνο, με βιοδιασπώμενες βιταμίνες που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό
  3. Εφαρμόζεται ρομποτική υποβοήθηση, για να αυξήσουμε την αντίληψη του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο και να εκτελεστούν με απόλυτη ακρίβεια οι οστεοτομίες, έτσι ώστε να είναι άριστη η τοποθέτηση των προθετικών υλικών
  4. Ακολουθείται η ελάχιστα χειρουργική παρέμβαση (M.I.S), για να μη «σοκάρεται» ο ανθρώπινος οργανισμός.

Με διάρκεια στο χρόνο

Όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν μακρόχρονη επιβίωση των προθετικών υλικών (πέραν των 30 ετών) σε ποσοστό άνω του 90% και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα χρήσης του και σε ασθενείς σχετικά μικρής ηλικίας.

Η επέμβαση εκτελείται βάσει του εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου σχεδιασμού, που εγκρίνεται ή τροποποιείται από τον θεράποντα ιατρό. Με αυτό τον τρόπο ταιριάζουμε τα προθετικά υλικά πάνω στην ανατομία – μορφολογία του ασθενούς και όχι το αντίθετο. Ρομποτικοί αισθητήρες μας επιβεβαιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικοί βραχίονες εκτελούν τις οστεοτομίες με ακρίβεια χιλιοστού.

Πλεονεκτήματα

α. Το χειρουργικό λάθος εκμηδενίζεται αφού το ρομπότ δεν εκτελεί εντολές σε «αχαρτογράφητες» περιοχές του γόνατος, που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες στη μνήμη του.
β. Η αρθροπλαστική ολοκληρώνεται σε 30-40 λεπτά και γίνεται με τοπική -περιοχική αναισθησία, μπλοκάροντας τους υποδοχείς του πόνου. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να κινητοποιείται 1-2 ώρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και να βαδίζει ευχερώς χωρίς εξωτερική βοήθεια (περπατούρα ή βακτηρίες).
γ. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική περιορίζει τη μυϊκή καταστροφή και εκμηδενίζει τον κίνδυνο απώλειας αίματος και τις μεταγγίσεις.
δ. Στην επέμβαση δεν χρησιμοποιούνται καθετήρες και παροχετεύσεις και σε λίγες ώρες ο ασθενής ανεβαίνει σκάλες, αφού η ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσπέλασης διατηρεί ακέραιο τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος.
ε. Η πιθανότητα επιπλοκών (φλεγμονής, θρομβοφλεβίτιδα) εκμηδενίζεται.
στ. Ειδικά πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης – χωρίς τη χρήση οπιούχων φαρμάκων -εξαλείφουν τον μετεγχειρητικό πόνο και η διάρκεια νοσηλείας περιορίζεται σε 1-2 ημέρες.
ζ. Με το βιονικό γόνατο αποφεύγονται επίπονα προγράμματα φυσιοθεραπείας και οι ασθενείς επιστρέφουν γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.