Μούχλα: Τι θα συμβεί αν φάτε κατά λάθος – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν

Η μούχλα που καλύπτει διάφορα τρόφιμα στο ψυγείο καμιά φορά μπορεί να μην εντοπιστεί άμεσα και να καταναλωθεί. Τι συμβαίνει αμέσως μετά;

Πολλές φορές είτε γιατί ξεχάστηκαν, είτε γιατί αργήσαμε να τα καταναλώσουμε ή να τα μαγειρέψουμε, τα τρόφιμά μας στο ψυγείο ή έξω από αυτό αποκτούν αυτή την αηδιαστική γκριζοπράσινη «γούνινη» μούχλα.

Πρόκειται για «μικροσκοπικούς μύκητες που ζουν σε φυτική ή ζωική ύλη», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κανείς ωστόσο στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πόσα είδη υπάρχουν στον κόσμο. Προτιμά τα θερμά και υγρά μέρη, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει να ευδοκιμεί και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως το ψυγείο μας, όπου αναπτύσσεται πιο αργά.

Τι θα συμβεί αν φάτε μούχλα;

Πέρα από την αρχική αηδία «δεν συμβαίνουν πολλά», δήλωσε η Δρ Christine Lee, γαστρεντερολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, ωστόσο καθοριστική είναι η ποσότητα που θα καταναλωθεί.

«Όσο το ανοσοποιητικό σύστημα και το σύστημα του εντέρου είναι υγιές και άθικτο και δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι, για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, αν καταναλώσουν κατά λάθος λίγη μούχλα, πραγματικά δεν συμβαίνουν πολλά», εξήγησε.

Η ποσότητα μούχλας που τρώει κάποιος, ωστόσο, θα επηρεάσει την αντίδραση του σώματος. Εάν κάποιος επρόκειτο να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα μούχλας, μπορεί να εμφανίσει ναυτία, δυσπεψία, κράμπες και πιθανώς διάρροια, δήλωσε η Lee.

Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακά, καθώς ο προστατευτικός μηχανισμός του σώματος ενεργοποιείται και προσπαθεί να απαλλαγεί από τον «εισβολέα». Εάν καταναλώνετε μούχλα κατά λάθος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε «συντηρητικά μέτρα», δήλωσε η Lee. Αυτό περιλαμβάνει ξεκούραση και ενυδάτωση.

Γιατί δεν είναι ασφαλές να τρώτε μούχλα;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, δεν είναι ασφαλές να καταναλώνουν μούχλα. «Πολλά προβλήματα είναι ότι μπορεί να φιλοξενήσει άλλες λοιμώξεις ή βακτηριακές λοιμώξεις και αυτές μπορεί προφανώς να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις», δήλωσε η Lee.

Αυτό περιλαμβάνει λιστέρια. Η κατανάλωση των βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη από λιστέρια, η οποία προκαλεί πυρετό, ρίγη, ναυτία και διάρροια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η κατανάλωση «ακατάλληλα επεξεργασμένων αλλαντικών και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων» είναι κοινές αιτίες αυτού του τύπου βακτηριακής λοίμωξης, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Επιπλέον, για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με γαστρεντερικές παθήσεις, η κατανάλωση μούχλας θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές.

Πώς να αποφύγετε την κατανάλωση μούχλας

Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε να χαλάσει το φαγητό στην κουζίνα σας, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προλάβετε.

«Να ξέρετε από πού προέρχεται το φαγητό σας», είπε η Lee. «Πόσα χέρια έχουν περάσει; πόσο καιρό έχει σχεδιαστεί; Αν πλένονταν, προετοιμάζονταν, αποθηκεύονταν και σερβίρονταν σωστά – όλα αυτά τα βήματα μπορεί να πάνε στραβά».

Εάν παίρνετε στο σπίτι τα υπολείμματα, βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται σωστά και ψύχονται αμέσως, στη συνέχεια τρώτε γρήγορα ή απορρίπτονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες, πρόσθεσε.

Εάν βρείτε κάτι μουχλιασμένο στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας, είναι καλύτερο να πετάξετε εντελώς το φαγητό. Μπορεί να φαίνεται ότι η μούχλα έχει φτάσει μόνο σε λίγες φέτες ψωμιού ή κομμάτια φρούτων, αλλά είναι πιθανώς ευρέως διαδεδομένη. Είναι επίσης μια καλή συνήθεια να καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο σας κάθε λίγους μήνες, κατέληξε.

Πηγή: oloygeia.gr