Μπαγκλαντές: Νεκροί τουλάχιστον 15 πρόσφυγες από πυρκαγιά σε καταυλισμό, 400 αγνοούμενοι

Η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα στον καταυλισμό των προσφύγων Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, ενώ άλλοι 400 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

“Αυτό που είδαμε με την πυρκαγιά αυτή είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ήταν τεράστια και καταστροφική”, υπογράμμισε ο Γιοχάνες βαν ντερ Κλάου, υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο Μπανγκλαντές, κάνοντας λόγο για 560 τραυματίες, 400 αγνοούμενους και τουλάχιστον 45.000 πρόσφυγες χωρίς κατάλυμα.

“Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οριστικοί, φυσικά”, πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δεσμεύθηκε να προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια άμεση βοήθεια “και θα χρειαστούν επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουμε τις πιο άμεσες ανάγκες”, υπογράμμισε η Άνγκελα Βελ εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι προς το παρόν γνωστά, επεσήμανε ο βαν ντερ Κλάου, διευκρινίζοντας ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να διεξάγουν έρευνα.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που ξεσπά στον καταυλισμό των Ροχίνγκια μέσα σε τέσσερις ημέρες, όπως δήλωσε αξιωματούχος των πυροσβεστών. Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς.

Την Παρασκευή δύο άλλες πυρκαγιές είχαν καταστρέψει δεκάδες καταλύματα των προσφύγων, σύμφωνα με τις αρχές.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ ζουν σε φρικτές συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ, αφού έφυγαν από τη χώρα τους το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.

Οι αρχές επεσήμαναν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους 34 καταυλισμούς, που εκτείνονται σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων, προτού επεκταθεί σε άλλους τρεις, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους.