«Μπιροκοιλιά»: Η αλήθεια πίσω από το μεγαλύτερο τίμημα της μπίρας

Η μπίρα είναι από τα πιο απολαυστικά ποτά αλλά έρχεται με ένα τίμημα.

Η μπιρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Για τους λάτρεις της μπύρας, όμως, η απόλαυση έρχεται με ένα τίμημα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την τάση να βλέπουν την κοιλιά τους να μεγαλώνει, καθώς μεγαλώνουν ειδικά αν είναι άντρες.

Κατά πόσο, όμως, είναι η μπίρα υπεύθυνη για αυτό που αποκαλούμε «μπιροκοιλιά»; Δεν την αποκτούν όλοι όσοι πίνουν μπύρες. Σε ποιους συμβαίνει πιο συχνά;

Τι προκαλεί τη «μπιροκοιλιά»

Δεν είναι απαραίτητα η μπίρα αλλά οι πάρα πολλές θερμίδες που μπορούν να κάνουν την επίπεδη κοιλιά σου να φτάσει να μην χωράει στο παντελόνι σου. Οι θερμίδες από οπουδήποτε – είτε από αλκόολ είτε από φαγητό – μπορούν να μεγαλώσουν την κοιλιά σου. Ωστόσο, το αλκοόλ έχει μία ιδιαίτερη σχέση με το πάχος στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Γενικά, η πρόσληψη αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη μέση, γιατί όταν πίνετε αλκοόλ, το συκώτι καίει αλκοόλ αντί για λίπος», λέει ο Michael Jensen, MD, ειδικός σε ενδοκρινικές τομές και ερευνητής παχυσαρκίας στην Mayo Clinic στο Rochester, Minn.

Με τις μπύρες μπορείς πολύ εύκολα να ξεφύγεις, Μία τυπική μπίρα έχει 150 θερμίδες και αν βρίσκεσαι με μία παρέα οπουδήποτε, μπορείς εύκολα να καταναλώσεις πολλές μπίρες χωρίς να το καταλάβεις. Μην ξεχνάς, επίσης, τα φαγητά με τα οποία συνήθως συνοδεύεις τη μπίρα σου. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξή σου. Σε ένα πάρτι για παράδειγμα, συνήθως θα συνοδεύσεις την μπίρα σου με ένα κομμάτι πίτσα.

Γιατί το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά

Όταν λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καις, οι θερμίδες που περισσεύουν αποθηκεύονται ως λίπος. Η περιοχή που το σώμα σου θα αποθηκεύσει το λίπος καθορίζεται από το φύλο, την ηλικία και τις ορμόνες.

Τα αγόρια και τα κορίτσια ξεκινούν με παρόμοια μοτίβα αποθήκευσης λίπους, αλλά η εφηβεία το αλλάζει αυτό. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος (το είδος κάτω από το δέρμα) από τους άνδρες, επομένως αυτές οι επιπλέον θερμίδες λίπους τείνουν να εναποτίθενται στα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς τους, καθώς και στην κοιλιά τους. Επειδή οι άνδρες έχουν λιγότερο υποδόριο λίπος, αποθηκεύουν περισσότερο στην κοιλιά τους.

Οι κοιλιές της μπίρας τείνουν να είναι πιο εμφανείς στους ηλικιωμένους, επειδή όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι ανάγκες σε θερμίδες μειώνονται, συχνά γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι και η αύξηση βάρους γίνεται ευκολότερη.

Καθώς τα επίπεδα ορμονών μειώνονται σε άνδρες και γυναίκες όσο μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να αποθηκεύουν λίπος γύρω από τη μέση.

Γιατί είναι ανθυγιεινή η «μπιροκοιλιά»

Το πάχος στην κοιλιά συνδέεται με μία σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές ασθένειες. Το να κουβαλάς έξτρα βάρος στους μηρούς ή στους γοφούς είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να το κουβαλάς στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, το υποδόριο λίπος που μπορείτε να αποκτήσετε γύρω από τη μέση σας και στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς σας δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα που περιβάλλει τα όργανά σας.

Το σπλαχνικό λίπος εντός του κοιλιακού τοιχώματος μετριέται συχνά με την περίμετρο της μέσης.

«Όταν η περίμετρος της μέσης υπερβαίνει τις 90 cm για τις γυναίκες και τα 102 ψμ για τους άνδρες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και συνολικής θνησιμότητας», λέει ο Jensen. Προειδοποιεί ότι αυτοί οι αριθμοί είναι απλώς κατευθυντήριες γραμμές και συνιστά να διατηρήσετε το μέγεθος της μέσης σας κάτω από αυτούς τους αριθμούς.