Μπορούν οι στατίνες για τη χοληστερόλη να απορρυθμίσουν τον διαβήτη;

Όπως εξηγεί η αναγνώστρια της Express, διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 πριν από μερικά χρόνια και, μέχρι πρόσφατα, διαχειριζόταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της προσέχοντας τη διατροφή της. Ωστόσο, οι συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις που έκανε το περασμένο φθινόπωρο έδειξαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης της ήταν λίγο υψηλά, οπότε ο γιατρός της συνταγογράφησε ατορβαστατίνη.

Πρόσφατα, έκανε μια δεύτερη εξέταση αίματος, η οποία έδειξε ότι ναι μεν τα επίπεδα χοληστερόλης της είχαν πέσει, αλλά η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) της είχε ανέβει. Έτσι, οι γιατροί την συμβούλεψαν να παίρνει μετφορμίνη, με την ασθενή να αναρωτιέται αν αυτό οφείλεται στη στατίνη και εάν κατ’ επέκταση πρέπει να σταματήσει να την παίρνει.

Οι στατίνες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου σε 1 στους 10

Η Δρ. Rosemary Leonard, γενική ιατρός και μέλος της επιστημονικής ομάδας στο BBC Breakfast, εξηγεί ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε περίπου ένα στα 10 άτομα που τις λαμβάνουν.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας την ικανότητά της να βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

«Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα που λαμβάνουν στατίνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και όσοι έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη μπορεί να διαπιστώσουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν ή να αυξήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούν για να ελέγξουν επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους», αναφέρει η ειδικός.

Τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης για όσους πάσχουν από διαβήτη

Τόσο ο διαβήτης όσο και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λιπών μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Εξαιτίας αυτού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς να αποφεύγουν να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Το ιδανικό επίπεδο ολικής χοληστερόλης για τους διαβητικούς είναι κάτω από 4,00 mmol/l, με LDL (συχνά αποκαλούμενη «κακή» χοληστερόλη) κάτω από 2,0 mmol/l.

Αυτό είναι χαμηλότερο από το επίπεδο που μπορούν να στοχεύουν τα άτομα χωρίς διαβήτη -που είναι 5,0 και 3,0 αντίστοιχα).

«Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ δύσκολο να πετύχετε τόσο χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μόνο με τη διατροφή», αναφέρει η Δρ. Leonard.

«Αν και μπορεί να ακούγεται δελεαστικό να σταματήσετε τη στατίνη και τη μετφορμίνη για να προσπαθήσετε να ελέγξετε τον διαβήτη σας, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, είναι καλύτερα να συνεχίσετε να παίρνετε τη στατίνη για να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας χαμηλή και τη μετφορμίνη για να ελέγξετε το αίμα σας επίπεδα σακχάρου»,  καταλήγει η Δρ. Leonard, απαντώντας στην ασθενή.