Μυτιληνιός γιατρός με «χρυσά χέρια»!

Με δυο σωτήριες ενδοσκοπικές επεμβάσεις γαστρεντερολογίας συμμετέχει ο γιατρός Γιώργος Μαυρογένης, στην κορυφαία επιστημονική γαστρεντερολογική συνάντηση

Με δυο επεμβάσεις του συμμετέχει φέτος ο Μυτιληνιός γαστρεντερολόγος γιατρός Γιώργος Μαυρογένης, στην κορυφαία επιστημονική γαστρεντερολογική συνάντηση που ονομάζεται DDW, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αμερική και διαρκεί τέσσερις μέρες.

Με 16.000 εγγραφές, η συνάντηση αυτή αποτελεί το επιστημονικό γεγονός που όλοι οι γαστρεντερολόγοι περιμένουν με ανυπομονησία προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστημονικής εξειδίκευσης τους. Την 4η μέρα της συνάντησης, παρουσιάζονται οι 40 καλύτερες επεμβάσεις της χρονιάς που πέρασε από όλον τον κόσμο. Από αυτές τις 40, οι 10 καλύτερες διαγωνίζονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενδοσκόπησης (World Cup of Endoscopy).

«Φέτος. Λέει στο «Ν» ο κ. Μαρογένης, έχω την τιμή να συμμετέχω με δυο επεμβάσεις μου σε αυτή την συνάντηση, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες. Πρόκειται για την υψηλότερη επιστημονική τιμή που μπορεί να λάβει ένας επεμβατικός γαστρεντερολόγος καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και τα κριτήρια επιλογής πολύ αυστηρά. Οι περισσότερες επεμβάσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αμερικής, Ιαπωνίας και Ινδίας που κυριαρχούν στο χώρος της επεμβατικής ενδοσκόπησης».

Ας σημειωθεί ότι έως τώρα ο κ. Μαυρογένης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτό τον διαγωνισμό ως ειδικευόμενος γιατρός  εκπροσωπώντας την Γαλλία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα την Ελλάδα το 2017. «Τότε, λέει, είχα παρουσιάσει μία καινοτόμο πειραματική επέμβαση που πραγματοποίησα σε ασθενή από την Μυτιλήνη (ενδοσκοπική κολοστομία)».

Όσον αφορά τη φετινή του συμμετοχή ο κ. Μαυρογένης αναφέρει πως «την τελευταία χρονιά είχα την ευκαιρία να διαχειριστώ δυο πολύπλοκα περιστατικά τα οποία μόλις ενημερώθηκα ότι  έγιναν αποδεκτά για παρουσίαση στο εν λόγω αμερικανικό συνέδριο. Το πρώτο αφορά έναν ασθενή από την Αυστραλία με απόφραξη οισοφάγου, όπου έκανα διάνοιξη του οισοφάγου με μία καινοτόμο τεχνική (POETRE). Το δεύτερο περιστατικό, αφορά έναν 80χρονο ασθενή από την Κέρκυρα με έναν μεγάλο καλοήθη όγκο τυφλού και τελικού ειλεού τον οποίο αφαίρεσα ενδοσκοπικά με την τεχνική ESD. Οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν και στα δυο περιστατικά κέντρισαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας».

Ας σημειωθεί ότι και οι δυο επεμβάσεις είναι υπό δημοσίευση στο κορυφαίο γαστρεντερολογικό περιοδικό Endoscopy, θα παρουσιαστούν στο ευρωπαϊκό συνέδριο γαστρεντερολογίας ESGEDaysστην Πράγα και πλέον και στο Αμερικανικό συνέδριο DDW στο San Diego. «Είμαι πολύ συγκινημένος που οι κόποι πολλών ετών επιβραβεύονται σε διεθνές επίπεδο δίνοντας μου  δύναμη να συνεχίσω το κλινικό μου έργο στον τόπο μου» καταλήγει ο κ. Μαυτογένης.

Ο κ. Γιώργος Μαυρογένης είναι Διευθυντής Υβριδικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης στη τμήμα Γαστρεντερολογίας του Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα και διατηρεί ιατρείο και στη Μυτιλήνη.

Πηγή: stonisi.gr