Μύθος οι έρευνες που ισχυρίζονται ότι μια τροφή μπορεί από μόνη της να κάνει…θαύματα εξηγούν διατροφολόγοι

Είναι πολύ πιθανό να έχεις πέσει πάνω σε κάποιο άρθρο που κυλάει στο ίντερνετ και υποστηρίζει ότι η κατανάλωση των βατόμουρων μειώνει το ρίσκο εμφάνισης άνοιας, ή ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά ή ότι ο καφές προστατεύει από τον διαβήτη τύπου για παράδειγμα. Καθηγητές διατροφολογίας εξηγούν γιατί πρέπει να διαβάζουμε με άλλο «μάτι» αυτά τα κείμενα.

Όπως εξηγούν ο Gunter Kuhnle καθηγητής διατροφολογίας, η λέκτορας Charlotte Millsκαι ο Jeremy Spencer με κείμενό τους στο The Conversation υπάρχουν ορισμένες τροφές που ονομάζονται βιοενεργές και έχουν είτε καλή είτε κακή επίδραση στην υγεία μας. Σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, τα βιοενεργά συστατικά όπως είναι τα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες ή τα φλαβονοειδή (μια ομάδα συστατικών που βρίσκονται για παράδειγμα στο τσάι ή στα μήλα) δεν είναι βασικά για την επιβίωση αλλά εξακολουθούν να επηρεάζουν την υγεία μας.

Η μεγάλη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες όπως αναφέρουν είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο να εξετάσουν ξεχωριστά την επίδραση των βιοενεργών συστατικών μιας τροφής, καθώς οι τροφές είναι αρκετά περίπλοκές και πολλές περιλαμβάνουν αρκετά συστατικά. Για παράδειγμα όπως αναφέρουν μια κούπα καφέ έχει φαινολικό οξύ, το οποίο έχει μια θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, αλλά κάποια άλλα συστατατικά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι κατάφεραν να διαχωρίζουν τα υγιή οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια τροφή από τα υπόλοιπα μέρη του ώστε να κατανοήσουν τι συμβαίνει και να παρέχουν καλύτερες προτάσεις και συμβουλές στον κόσμο.

Ένας τρόπος ήταν να βρουν περισσότερους τρόπους σχετικά με το πως που η κάθε τροφή μόνη της επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικές διατροφές και να τους παρακολουθήσουν για αρκετό καιρό. Αυτή η προσέγγιση μας βοήθησε να δουμε πως η μεσογειακή διατροφή και η σκανδιναβική διατροφή μας κράτησε πιο υγιείς για περισσότερο καιρό. Αυτή η προσέγγιση όμως έχει μειονεκτήματα όταν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τα μεμονωμένα τρόφιμα ή τα συστατικά τους.

Όπως αναφέρουν τα τρόφιμα ποτέ δεν καταναλώνονται ξεχωριστά και είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς και σε αυτές τις μελέτες. Για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε συμπεράσματα όταν γίνονται τέτοιες μελέτες συχνά αυτά τα ευρήματα μετατρέπονται σε ισοδύναμα τροφίμων – που συχνά συνοψίζεται στην φράση πόσα ποτήρια τσάι, καφέ ή κρασί πρέπει να πιει κανείς για την υγεία του – αλλά στην πραγματικότητα για να καταλήξει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Επιπλέον, είναι δύσκολο γιατί οι ερευνητές πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε όπως επίσης και διαιτητικά πλάνα που μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο της υγείας όπως αναφέρει και ο οδηγός διατροφής της βρετανικής κυβέρνησης. Επίσης, υπάρχουν βιοενεργά συστατικά που βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η ποσότητα των βιοενεργών συστατικών που μπορεί να κάνει καλό στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα το πράσινο τσάι έχει φλαβονοειδή και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι όταν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι επιστήμονες περισσότερα σχετικά με την ιδανική ποσότητα αυτών των συστατικών. Μέχρι τότε είναι ασφαλές να πούμε ότι μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία είναι η καλύτερη προσέγγιση που μπορεί κανείς να ακολουθήσει.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες και τα βιοενεργά συστατικά χρειάζονται για να διατηρηθεί κανείς υγιής και να γεράσει καλά. Τα σωματά μας είναι επίσης αρκετά περίπλοκα και χρειάζονται πολλές και διαφορετικές βιταμίνες, μεταλλικά συστατικά, μάκρο και μικροθρετπικά συστατικά τα οποία διατηρούν την υγεία μας. Τώρα είναι η ώρα να εντάξουμε στην τροφή μας και τα βιοενεργά συστατικά.

Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν ακούμε συμβουλές που προτείνουν ότι πρέπει να εντάξουμε μια ποικιλία από πολλές και διαφορετικές τροφές – τις λεγόμενες υπερτροφές – που κάνουν θαύματα στην διατροφή μας Η διατροφή είναι ακόμα πιο περίπλοκη και αυτό που χρειάζεται είναι ισορροπία.