Μ. Γιαννάκος-ΠΟΕΔΗΝ: ”Δεν παρακολουθείται ο ιός με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται”

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με μήνυμά του επικρίνει τον μικρό αριθμό των ημερήσιων τεστ ανίχνευσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που δε βοηθά στην παρακολούθηση του ιού ειδικά αυτό το διάστημα που υπάρχει εντοπισμός και στη χώρα μας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Τονίζει ότι είναι απαραίτητη η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων τεστ, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο εάν συνταγογραφούνται τα τεστ και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά το μήνυμα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

 «Δεν παρακολουθείται ο ιός με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.

Ειδικά τώρα, με τις μεταλλάξεις! Ο εμβολιασμός καθυστερεί, η χώρα χαλάρωσε το lockdown, ο ιός βρίσκεται παντού στην κοινότητα, μεταλλαγμένος και πιο επιθετικός.
Ήδη, νοσηλεύονται περιστατικά στα νοσοκομεία με το νέο μεταλλαγμένο ιό.
Η μόνη περίπτωση να γλιτώσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι να αυξήσουμε τα τεστ.
Η Κύπρος κάνει 20.000 την ημέρα, με 1 εκατομμύριο πληθυσμό και στη χώρα μας κατά μέσο όρο την ημέρα κάνουμε τα ίδια. Το τεστ δε συνταγογραφείται, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικά κέντρα  χρεώνουν τα τεστ πάνω της διατίμησης και πολλές από τις κινητές ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ είναι απασχολημένες με τον εμβολιασμό των προνοιακών μονάδων.
Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια για να διενεργούν τεστ σε όλους όσους εισέρχονται στα νοσοκομεία. 
Να διενεργούν τακτικά τεστ στο προσωπικό, σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται, τους  συνοδούς και όσους έρχονται για εμβολιασμό. Η μόνη λύση σήμερα για να βελτιωθεί το επίπεδο της πρόληψης είναι η συνταγογράφηση και  αποζημίωση του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης για ένα νέο κύμα του ιού.  Καλύτερη διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων, ασφαλή κλινική νοσηλεία, περισσότερες ΜΕΘ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών.  Μην παρασύρεται ο κόσμος με τις ανακοινώσεις σε ποσοστά της πληρότητας των ΜΕΘ. Οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 60. Γεμίζουν σε μία εβδομάδα εάν υπάρξει έξαρση.  Στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία είδαμε τι έγινε».