Νέα έξαρση τον Σεπτέμβριο λόγω μετάλλαξης Δέλτα και αδειούχων – «Δύσκολο το φθινόπωρο»

Εφιαλτικά τα σενάρια για το φθινόπωρο. Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και οι περισσότεροι ακόμα απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκτός αστικών κέντρων, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται και δεν σταματούν να κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. Όλα αυτά, ενώ το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται, με τις μισές ΜΕΘ στην επικράτεια να είναι γεμάτες και τους ασθενείς να συρρέουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Η πανδημία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει ξεπεραστεί και σε αυτό συμβάλλουν κατά πολύ τόσο η χαλάρωση των μέτρων, όσο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα δύσκολα… έρχονται

«Φυσικό να υπάρξει μια έξαρση κορωνοιού με την μετάλλαξη Δέλτα όταν οι εκδρομείς γυρίσουν από τις διακοπές» εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε, αυτό που αναμένουν οι ειδικοί να συμβεί είναι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, να υπάρχει μια σχετική ύφεση της πανδημίας καθώς θα υπάρξει κορύφωση μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, δεν οφείλεται τόσο στις τουριστικές ροές αλλά στις παραθεριστικές.

Η ύφεση που θα παρατηρηθεί κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του επόμενου μήνα, σχετίζεται κατά τον καθηγητή με το γεγονός πως η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται το τέλος της χαλάρωσης των διακοπών και άρα κάποιον περιορισμό των συναναστροφών.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε την σύσταση που υφίσταται για αυτοκαραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών πρωτού, όσοι επέστρεψαν από διακοπές, συναντήσουν κάποιον ηλικιωμένο.

Εντούτοις, παρά το γεγονός της ύφεσης που εκτιμάται πως θα υπάρξει, μετά το χρονικό διάστημα των δύο πρώτων εβδομάδων του Σεπτέμβρη, ο καθηγητής τόνισε πως θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις– διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία του κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

«Και εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί η όχι», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της, όπως είπε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνηαν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί τότε άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν έχει ηλικίες. «Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω» σημείωσε.

Η πρόεδρος επισήμανε πως από σήμερα ξεκινάνε δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να το μεταφέρουν στις οικογένειες τους.

Τόνισε πως μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3 -4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους. Όπως υπογράμμισε, δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα πλοία και τα αεροπλάνα τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Η κυρία Παγώνη ανέφερε πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο και επειδή δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6.000 ή τα 8.000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει. «Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα το Σεπτέμβριο να φτάσουμε το ποσοστό του 75%-80% για να είμαστε ασφαλείς γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια» είπε ενδεικτικά. 

Για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και τη μετάλλαξη Δέλτα, την οποία χαρακτήρισε ως «καινούργιο ιό» μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο ερευνητής ιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης έκανε ύστατη έκκληση να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, με αφορμή τα κορονοπάρτι που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία είναι τόποι υπερμετάδοσης, όπως τόνισε, προειδοποιώντας ότι «θα τα βρούμε μπροστά μας».

Ο ερευνητής εξήγησε πως «η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να θεωρείται καινούργιος ιός. Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα. Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ένα «χειρουργικό» lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι».

Παρά τους εμβολιασμούς, η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούργια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε.

Τέλος, είπε ότι «πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ. Η επιδημία γιγαντώνεται. Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%».