Νέα ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με ανίατους όγκους εγκεφάλου
Οι παραδοσιακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά άλλων καρκίνων, όπως η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, είναι συχνά αναποτελεσματικές στο γλοιοβλάστωμα.
Ο Sandro Matosevic, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής και Μοριακής Φαρμακευτικής στο Purdue’s College of Pharmacy, ηγείται μιας ομάδας ερευνητών που αναπτύσσει μια νέα ανοσοθεραπεία που θα χρησιμοποιηθεί κατά του γλοιοβλαστώματος. Η έρευνα του Δρ. Matosevic δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Η θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα από τους επιστήμονες του Purdue
Ο Δρ. Matosevic είπε ότι οι παραδοσιακές κυτταρικές θεραπείες είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτόλογες, που σημαίνει ότι λαμβάνονται και επιστρέφονται στον ίδιο ασθενή.
Τα κύτταρα αίματος από έναν ασθενή κατασκευάζονται ώστε να αναγνωρίζουν καλύτερα και να συνδέονται με τις πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων και στη συνέχεια επιστρέφονται στον ίδιο ασθενή για να συνδεθούν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Δυστυχώς, αυτές οι θεραπείες δεν έχουν δείξει καμία επίδραση στο γλοιοβλάστωμα.
«Αντίθετα, αναπτύσσουμε ανοσοθεραπεία που βασίζεται σε νέα, γενετικά τροποποιημένα, πλήρως έτοιμα ή αλλογενή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αλλογενή κύτταρα δεν προέρχονται από τον ίδιο ασθενή, αλλά από άλλη πηγή», είπε ο Δρ. Matosevic.
«Στη μελέτη μας, αντλήσαμε -ή μάλλον κατασκευάσαμε- κύτταρα από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Έτσι, εξαλείψαμε την ανάγκη για αίμα και αντ’ αυτού διαφοροποιήσαμε τα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ή φυσικά κύτταρα δολοφόνους, και στη συνέχεια τα κατασκευάσαμε γενετικά», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής είπε ότι η νέα ανοσοθεραπεία Purdue μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μια ανεξάντλητη πηγή. «Μπορούμε να οραματιστούμε να έχουμε απεριόριστες προμήθειες αυτών των βλαστοκυττάρων έτοιμα να κατασκευαστούν. Αυτό δεν απαιτεί πηγή αίματος. Και επειδή αυτά είναι ανθρώπινα κύτταρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε ασθενείς», εξήγησε.
Επικύρωση και επόμενα βήματα ανάπτυξης
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τη θεραπεία πραγματοποιώντας μελέτες σε ζώα, και συγκεκριμένα σε ποντίκια που έφεραν όγκους ανθρώπινου εγκεφάλου, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με άμεση ένεση των πρόσφατα κατασκευασμένων ανοσοκυττάρων.
«Οι προκλινικές μας μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη στόχευση και την πλήρη εξάλειψη της ανάπτυξης των όγκων. Βρήκαμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτά τα κύτταρα σε δόσεις κατάλληλες για κλινική χρήση σε ανθρώπους», είπε ο Δρ. Matosevic και συμπλήρωσε:
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην κλινική μετάφραση των κυτταρικών θεραπειών στον άνθρωπο ήταν η κακή επέκταση και η έλλειψη ισχύος των κυττάρων που προέρχονται απευθείας από ασθενείς. Χρησιμοποιώντας μια εντελώς συνθετική προσέγγιση, καταρρίπτουμε σημαντικά εμπόδια στην κατασκευή αυτών των κυττάρων».
Ο επιστήμονας είπε ότι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της θεραπείας του γλοιοβλαστώματος είναι η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία ασθενών με όγκους εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν εξαλείφθηκαν επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση.
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να φέρουμε αυτή τη θεραπεία σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο. Αυτοί οι ασθενείς αξίζουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει αληθινή δυνατότητα για αυτή τη θεραπεία και έχουμε το κίνητρο και την ικανότητα να τη μεταφέρουμε στην κλινική», κατέληξε ο καθηγητής.
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν την καινοτόμο θεραπεία του γλοιοβλαστώματος στο Purdue Innovates Office of Technology Commercialization, το οποίο έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον αρμόδιο φορέα των ΗΠΑ.