Νέα μέτρα: Επιστρέφουν οι αναστολές σε συγκεκριμένους κλάδους

Σε μία περίοδο που -κατά παράδοση- περιμένουν αύξηση του τζίρου τους, τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, δέχονται νέο πλήγμα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού οδήγησε σε νέα μέτρα προστασίας, πριν από την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, όσοι τελικά αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού, θα είναι… με το ρολόι στο χέρι, καθώς τα μαγαζιά θα κλείσουν στις 2 τα ξημερώματα. Μέχρι τότε, θα λειτουργούν χωρίς μουσική, ενώ θα απαγορεύεται να υπάρχουν όρθιοι πελάτες.

Όπως λένε οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, δέχονται απανωτά τηλεφωνήματα για ακυρώσεις, και σε μία ύστατη προσπάθεια οργανώνουν ήδη ρεβεγιόν που θα αρχίζουν νωρίτερα, για όσους τελικά θέλουν να κρατήσουν τα τραπέζια τους.

Για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων στήριξης για όσους πληγούν από τα νέα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα -σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA- οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν νέο στοχευμένο κύκλο αναστολών (μπουζούκια, μουσικές σκηνές κλπ). Για τις επιχειρήσεις, δεν προβλέπεται νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ή απαλλαγή ενοικίου, ενώ προβλέπονται διευκολύνσεις ή κούρεμα υποχρεώσεων μόνο αν διαπιστωθεί ζημιά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων, που θα ισχύσουν από τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, και είναι τα εξής:

– Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.

Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

– Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

– Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.