Νέα μέτρα στον ορίζοντα – Στο τραπέζι υποχρεωτικά rapid test – «Κρίσιμη η κατάσταση για τα σχολεία»

Με τον κορονοϊό να μην υποχωρεί, τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική, την κινητικότητα του καλοκαιριού και την ενδοοικογενειακή διασπορά μετά τις διακοπές να είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος, τα νέα μέτρα φαίνεται πως είναι προ των πυλών. Πολλά θα κρίνει η πορεία του δείκτη θετικότητας.

Με τη χώρα να καταγράφει για άλλη μια μέρα σχεδόν 3.000 κρούσματα και τις «φωνές» των ειδικών πως η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αριθμούς που δεν έχουμε διανοηθεί, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπος να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊου.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι στο τραπέζι, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτούν. Το ιικό φορτίο είναι στο… κόκκινο σε περιοχές όπως στην Κρήτη (ειδικά σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο), στα Γρεβενά, στη Μύκονο και στο νότιο τομέα Αθηνών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο δείκτης θετικότητας, αφού αν ξεπεράσει το 4, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, από νέους που επιστρέφουν από διακοπές. Ανησυχία υπάρχει και για τη μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας. Το είπε ξεκάθαρα η Βάνα Παπαευαγγέλου, το επανέλαβε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (15.07.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test και να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου και σε άλλους τομείς.

Κατά τον Χαράλαμπο Γώγο, ο επόμενος μήνας είναι πολύ σημαντικός και προβλέπεται δύσκολος. «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.

Και αναφερόμενος στο θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους, είπε: «Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση».

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», επεσήμανε. 

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test». Θα γίνουν υποχρεωτικά; Αυτό, απάντησε, θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», συμπλήρωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Κρίσιμη η κατάσταση στα σχολεία

Ο Χαράλαμπος Γώγος επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς και με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως «δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες».

Επίσης, πρόσθεσε, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. «Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό».