Νέα προνόμια για εμβολιασμένους ανακοινώνονται στις 15.00 – Έρχεται «κανονικότητα» στους covid free χώρους

Η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει μοντέλο και να αφήσουμε πίσω μας τα lockdown, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και στις 15:00 θα ανακοινωθούν τα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε το πλαίσιο των νέων προνομίων που θα ανακοινωθούν, λέγοντας πως στους χώρους με εμβολιασμένους θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως στους χώρους με μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο. «Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Οκτωβρίου.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν

Από τις 13 Οκτωβρίου σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός για τους αμιγώς εμβολιασμένους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν να παραμείνουν στα παραπάνω καταστήματα, όπου θα μπορούν ακόμα και να χορέψουν, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό σε τετραγωνικά και αποστάσεις.

Παράλληλα, στις ανακοινώσεις αναμένεται να ανακοινωθεί το… τέλος του μίνι lockdown, αλλά μόνο για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00 που ισχύει σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέτρα για τα μαγαζιά της εστίασης θα ισχύουν μόνο εφόσον η επιχείρηση έχει εμβολιασμένους και τους εργαζομένους της.

Τέλος, όσον αφορά στα σινεμά και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επιτρέπουν στους χώρους τους αποκλειστικά εμβολιασμένους θα μπορούν να έχουν 100% πληρότητα.

Αυτό σημαίνει πως θέατρα και κινηματογράφοι θα μπορούν να γεμίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν μέσα είτε εμβολιασμένους είτε ανθρώπους που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Κανονικά οι παρελάσεις

Επιπλέον, η μετάβαση σε ρυθμούς κανονικότητας για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν εξαιρεί τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως φέτος η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν πέρυσι, προσθέτοντας ότι «έχουμε το εμβόλιο και η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί». «Ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μια κανονικότητα» σημείωσε ο ίδιος.

Κίνητρα στους νέους

Παράλληλα, τα νέα κίνητρα προς τους εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να λειτουργήσουν προτρεπτικά προς τη νέα γενιά απέναντι στον εμβολιασμό, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, οι οποίες είτε είχαν αποκλειστεί, είτε περιοριστεί αισθητά στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από την στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Υγείας, εστιάζοντας -με την ανάκτηση της κανονικότητας- ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.