Νέα σπάνια νευρολογική επιπλοκή απειλεί όσους νοσούν από κορωνοϊό

Στις 21 ανέρχονται οι χώρες με καταγεγραμμένα περιστατικά μιας νευρολογικής πάθησης σε ασθενείς με COVID-19. Τα ευρήματα, αποτέλεσμα διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας με επικεφαλής ερευνητές από το Νοσοκομείο Houston Methodist στο Τέξας, δημοσιεύονται στο Frontiers in Immunology.

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ Gustavo Roman, νευρολόγου στο Houston Methodist, ανασκοπώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, διαπίστωσε ότι 43 συνολικά ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν παράλυση ή δυσλειτουργία του σφιγκτήρα ή του εντέρου που σχετίζονταν με την οξεία εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού με επιπολασμό 1,34 έως 4,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο ετησίως, η οποία θεραπεύεται σε μεγάλο βάθος χρόνου και ενίοτε προκαλεί μόνιμες βλάβες.

Ειδικότερα, η επιπλοκή αφορά 23 άνδρες (53%) και 20 γυναίκες (47%) από τρεις ηλικιακές κατηγορίες:

παιδιατρικά περιστατικά, μια 23χρονη (ΗΠΑ), μια 14χρονη (Τουρκία) και μια 11χρονη (Ιράν)
περιστατικά σε νέους ενήλικες, 13 ασθενείς (7 άνδρες, 6 γυναίκες) 21 έως 42 ετών
περιστατικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, 27 ασθενείς (18 άνδρες, 9 γυναίκες), 44 έως 73 ετών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πλειονότητα των περιστατικών (68%) εμφάνισε την πάθηση 10 ημέρες έως 6 εβδομάδες από τη λοίμωξη, γεγονός που υποδεικνύει πιθανώς μεταμολυσματικές νευρολογικές επιπλοκές που προκαλούνται από την απόκριση του οργανισμού στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ για το υπόλοιπο 32% ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν από τις 15 ώρες (για έναν μόνο ασθενή) έως 5 ημέρες.

Η ασθένεια που «πάγωσε» το εμβόλιο της AstraZeneca

Η εγκάρσια μυελίτιδα αποτελεί την «ανεξήγητη ασθένεια», όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση της η AstraZeneca, η οποία είχε οδηγήσει σε παύση των κλινικών δοκιμών του υπό ανάπτυξη εμβολίου της κατά της COVID-19. Επρόκειτο για την περίπτωση μιας 37χρονης εθελόντριας που «εκδήλωσε επιβεβαιωμένη εγκάρσια μυελίτιδα» μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου AZD1222 που ανέπτυξαν από κοινού η βιοφαρμακευτική εταιρεία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερεύνησε το περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές της πρόσφατης μελέτης αναφέρθηκαν στις τρεις συνολικά περιπτώσεις της νευρολογικής πάθησης ανάμεσα στους 11.636 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, ποσοστό «αρκετά υψηλό, δεδομένου πως παγκοσμίως η αναλογία εγκάρσιας μυελίτιδας σχετιζόμενης με COVID-19 είναι 0,5 ανά εκατομμύριο». Αν και τα αίτια παραμένουν άγνωστα, οι ίδιοι πιθανολογούν πως πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 που ενδεχομένως εντοπίζονται και στο εμβόλιο AZD1222 ή τον εξασθενημένο αδενοϊό από χιμπατζή που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του, μπορεί να διεγείρουν ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν μυελίτιδα.

Κορωνοϊός και νευρολογικές διαταραχές

Ο κορωνοϊός και η COVID-19, ακόμη και μετά την ανάρρωση, έχουν συνδεθεί με σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, εξηγούν οι ειδικοί, στα οποία περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η ανοσμία και η δυσγευσία, η ταραχή, το ντελίριο και η μειωμένη συνείδηση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε μέσα στον Απρίλιο στο The Lancet Psychiatry journal, 1 στους τρεις αναρρώσαντες εμφάνισε κάποια νευρολογική ή ψυχιατρική διαταραχή, με την πλειοψηφία να αναφέρει αγχώδεις διαταραχές και σε μικρότερα ποσοστά εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή και άνοια.