Νέο σύστημα πληρωμών με κεντρικές προμήθειες και για τα φάρμακα από τα νοσοκομεία
Την αλλαγή της διαδικασίας για την προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Πότε θα εισαχθεί το νέο σύστημα, τι απαιτείται και ποιοι προβληματισμοί προκύπτουν.
Τα σχέδια για ένα νέο μοντέλο πληρωμών, στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας για την προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Ήδη έχετε κληθεί, τα θεσμικά όργανα, να δείτε ένα νέο μοντέλο πληρωμών που θέλουμε να κάνουμε πολύ πιο απλοποιημένο. Καθώς η επιθυμία μας είναι όλες οι παραγγελίες στα νοσοκομεία να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, οπότε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες όπου θα μπορούν να συμβάλλονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
«Εκεί θα εντάσσονται και οι ρήτρες εχεμύθειας για τις εκπτώσεις που παίρνουμε», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, στόχος είναι η απλοποίηση αυτών των διαδικασιών, ώστε να μειωθούν και θέματα που σχετίζονται με δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και στον τρόπο πληρωμών.
Η επιθυμία για κεντρικές διαδικασίες και για την προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα έχει εκφραστεί και στο παρελθόν. Η παρούσα διαδικασία, που προβλέπει παραγγελίες ή διαγωνισμούς από κάθε νοσοκομείο, με την εμπλοκή του ΚΕΣΥΠΕ και των Υγειονομικών Περιφερειών, χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια και δυσλειτουργίες, ενώ εκτιμάται ότι ελάχιστα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των συμφωνιών ή τις οικονομίες κλίμακος.
Η κεντρικοποίηση των προμηθειών και για τα φάρμακα, με επικεφαλής ένα φορέα, πιστεύεται ότι θα επιλύσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Αρχικά, η σκέψη ήταν το ρόλο να αναλάβει το ΙΦΕΤ, αλλά γρήγορα κατέστη σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν ήταν η κατάλληλη, για διάφορους λόγους, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονταν και με τα χαρακτηριστικά του Ινστιτούτου.
Παρόλα αυτά, το μοντέλο προμηθειών του ΙΦΕΤ αναμένεται να αποτελέσει και τον οδηγό για το νέο ρόλο της ΕΚΑΠΥ. Ο ρόλος αυτός, σύμφωνα με όσα συζητούνται αυτή την περίοδο, θα είναι περισσότερο ενός «διαχειριστή» του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα, θα είναι ο φορέας που θα αναλαμβάνει να διαχειρίζεται τις παραγγελίες και τις προμήθειες φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Προκειμένου, βέβαια, να επεκταθεί η δραστηριότητα της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), αναμένεται να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Οι αλλαγές δεν αναμένεται να έρθουν σύντομα, απίθανο εκτιμάται να έρθουν πριν το Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαρμακοποιοί των νοσοκομείων θα αναφέρουν τις ανάγκες στους φαρμακοποιούς της ΕΚΑΠΥ, που θα πρέπει να αξιολογεί τις ανάγκες.
Η ΕΚΑΠΥ θα υποβάλλει τις παραγγελίες στην εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία εκ μέρους των νοσοκομείων και θα λαμβάνει και το τιμολόγιο, ενώ η εταιρεία θα αποστέλλει τις αντίστοιχες ποσότητες φαρμάκων στα νοσοκομεία με δελτία αποστολής.
Η αγορά υποδέχθηκε καταρχήν θετικά την είδηση για κεντρικές προμήθειες για το σύνολο του ΕΣΥ μέσω της ΕΚΑΠΥ. Εκτιμάται ότι μπορεί να λύσει διάφορα προβλήματα, όπως τα ζητήματα εμπιστευτικότητας των εμπορικών συμφωνιών, ενώ ίσως συμβάλλει και στη συλλογή δεδομένων για την κατανάλωση. Ωστόσο, βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου για τις αλλαγές και πολλά παραμένουν ασαφή.
Βασικά, εκτιμάται ότι δύσκολα θα είναι εφικτή μια διαδικασία προμήθειας, όπως περιγράφεται παραπάνω, χωρίς σύστημα ηλεκτρονικής αποθήκης από όλα τα νοσοκομεία. Ένα σύστημα πληροφορικής λέγεται ότι είναι έτοιμο, αλλά κρίσιμος παράγοντας για τη λειτουργία θα είναι και η στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, με εμπειρία ώστε να είναι αποτελεσματική η διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών και επιλογής του κατάλληλου πλαισίου.