Νέο φάρμακο για τον κορωνοϊό σχεδόν μηδενίζει το ιικό φορτίο – Δοκιμάστηκε σε ποντίκια – Πότε θα είναι διαθέσιμο

Η πολλά υποσχόμενη αντιική θεραπεία είναι αποτελεσματική και κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Aντιιική θεραπεία που μείωσε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε μολυσμένα ποντίκια κατά 99,9% ανέπτυξαν επιστήμονες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το ABC news, η διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Menzies Health Institute του Queensland και το ερευνητικό ινστιτούτο των ΗΠΑ City of Hope ξεκίνησαν τη συνεργασία τους τον περασμένο Απρίλιο.

Η θεραπεία επιτίθεται απευθείας στο γονιδίωμα του ιού, σταματώντας την εξάπλωσή του.

«Προκαλεί την καταστροφή του γονιδιώματος και ο ιός δεν μπορεί να αναπτυχθεί πια – έτσι εκγχέουμε τα νανοσωματίδια και πηγαίνουν και βρίσκουν τον ιό και τον καταστρέφουν ακριβώς όπως ένας πυραύλος που αναζητά θερμότητα», δήλωσε ο καθηγητής McMillan για την αντιική θεραπεία.

Μάλιστα ο καθηγητής δήλωσε ότι η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να μειώνει το ιικό φορτίο τόσο στην Sars-Cov-2 όσο και σε κάθε νέα μετάλλαξη που μπορεί να προκύψει.

«Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τη θεραπεία μέσα στο σώμα παραμένουν σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου για 12 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για διάστημα άνω του μηνός, έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης και διανομής» ανέφερε ο καθηγητής Kevin Morris.

Η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη από το 2023, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της επόμενης φάσης των κλινικών δοκιμών.