Νίκος Τζανάκης: Ορόσημο αργής αποκλιμάκωσης της πανδημίας η 25η Μαρτίου

Την πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση της πανδημίας, αν και αργή, μετά την 25η Μαρτίου, έκανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε, επίσης πως μετά 10 ημέρες από την ημερομηνία «ορόσημο», θα δούμε εμφανή αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέτοντας το ανώτατο όριο των διασωληνωμένων στους 700 με 710. «Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στα επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Αναφορικά με τα self test, ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής για να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. «Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός», ανέφερε.