Νίκος Τζανάκης: Πού μπορεί να οφείλεται η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας τα οποία εμφανίστηκαν σε παιδιά στη Βρετανία. Έξι από τα 74 κρούσματα παιδιών (μέχρι τις 8 Απριλίου), υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως 2 – 5 ετών.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τζανάκης είπε ότι υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι συμβαίνει, «όμως πρέπει να περιμένουμε για να εξακριβωθεί η αιτία της έξρασης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορoνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορoνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορoνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.
«Εμμέσως ο κορoνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά με τις ηλικίες που πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.
Πάντως ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.