Νίκος Τζανάκης: «Πράσινη» η Ελλάδα γύρω στις 10 Ιουνίου

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι γύρω στις 10 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πράσινη ζώνη, «με την βούλα των διεθνών οργανισμών», αλλά και ότι σε περίπου ένα μήνα η χώρα θα έχει 1.000 με 1.100 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Τα νούμερα αυτά μάλιστα πρόκειται να αλλάξουν την κατάταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «βάφοντας» την Ελλάδα «πράσινη».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, στάθηκε στην σημαντικότητα των εμβολιασμών και στην δυναμική μέχρι τα τέλη τα τέλη Ιουλίου η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων.

Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% – 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.