Νιώθετε νωθροί και κουρασμένοι όταν έχει ζέστη; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Όταν έρχεται το καλοκαίρι και οι μέρες γίνονται ολοένα και πιο θερμές πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα όλη μέρα λόγω ζέστης. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχει ζέστη μπορεί πράγματι να νιώθουμε τεμπέλικα, τουλάχιστον όταν αρχικά προσαρμοζόμαστε στο πρώτο κύμα της ζέστης. « Όταν ο καιρός ζεσταίνει πολλοί άνθρωποο αναφέρουν ότι νιώθουν ότι πέφτουν σε λήθαργο και ότι δεν είναι αρκετά παραγωγικοί» είχε αναφέρει η καθηγήτρια Nancy Molito, κλινική βοηθός ψυχιατρικής και συμπεριφορικής επιστήμης στη Σχολή Ιατρικής του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου Feinberg σε παλαιότερο άρθρο του bustle.com

Έτσι, ο λόγος που μπορεί κάποιοι από μας να θέλουμε να «λιώσουμε» βλέποντας σειρές και ταινίες μέσα στο σπίτι συνήθως σχετίζεται με την ανάγκη για ρύθμιση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας, την αντίδρασή μας στο φυσικό φως και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα. Αν νιώθετε ότι είστε ληθαργικοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό και να μην οφείλεται στη ζέστη, για αυτό είναι καλό να δείτε έναν γιατρό αν αυτά τα συμτώματα επιμένουν.

Αν από την άλλη νιώθετε περισσότερο τεμπέλικα παρά κουρασμένοι υπάρχουν επίσης αρκετοί λόγοι. Οι άνθρωποι όμως και τα άλλα θηλαστικά έχουν εσωτερικά συστήματα ρύθμισης. Αυτά σε κάνουν να ιδρώνεις, να τρέμεις ή να έχεις πυρετό. Αυτό το σύστημα για να «δουλέψει» σωστά χρειάζεται ενέργεια και συνήθως πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που συνδυάζει αρκετές ορμόνες. Επίσης, ο μεταβολισμός χρειάζεται καύσιμα, τα οποία καύσιμα για τον άνθρωπο προέρχονται από τη γλυκόζη.

Σε κάθε περίπτωση ότι και αν προσπαθείτε να κάνετε όταν έχει ζέστη, είτε είναι άσκηση, είτε προσπαθείτε να ολοκληρώσετε ένα πίνακα στο excel ή απλώς περπατάτε το τετράγωνο στη γειτονιά, σπαταλάτε ακόμα περισσότερη ενέργεια γιατί το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που έχει αποθηκεύσει για να σας κρατήσει δροσερούς.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Όταν αρχίζει να έχει έντονη ζέστη είναι λογικό να νιώθουμε κουρασμένοι και αρκετά νωθροί, ωστόσο αυτό το αίσθημα δεν πρέπει να κρατά για πάνω από δύο εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε πιο παραγωγικοί τις μέρες που βρέχει παρά τις ηλιόλουστες μέρες στο γραφείο σύμφωνα με έρευνα του 2012.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ξεκάθαρο σημάδι σχετικά με την πτώση της παραγωγικότητας αυτές τις μέρες του καύσωνα. Από ότι φαίνεται ο ζεστός καιρός επηρεάζει την γνωστική λειτουργία. Αρκετές μελέτες δείχνουν πάντως ότι οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί να παίρνουν γρήγορες και καλύτερες αποφάσεις όταν έχει κρύο.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS Medicine το 2018, παρατήτησε ότι όσο πιο θερμό ήταν το περιβάλλον τόσο λιγότερο ικανοί ήταν οι άνθρωποι στα γνωστικά τεστ, είτε επρόκειτο για επιλογή κινητού τηλεφώνου, είτε έπρεπε να αξιολογήσουν αν θα πάρουν ένα λαχείο ή αν θα έκλειναν μια συμφωνία. Όταν έχει ζέστη οι άνθρωποι γίνονται πιο αργοί και δεν αποκλείεται να παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία αλλάζει, ακόμα και αν είναι λίγοι βαθμοί, γιατί τα αποθέματα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Επίσης, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να θέλετε να παίρνετε έναν υπνάκο ακόμα πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει ότι μόνο επειδή το σώμα σπαταλά ενέργεια αλλά επειδή παράλληλα αντιδρά έτσι στο φως. Οι άνθρωποι έχουν κιρκαδικό ρυθμό, ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε ξυπνάμε και πότε κοιμόμαστε χρησιμοποιώντας ορμόνες όπως η μελατονίνη. Αυτός ο ρυθμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με έναν από τους πιο βασικούς να είναι το φως. Στο βόρειο ημισφαίριο ξημερώνει νωρίτερα. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης.

Αν κοιμάστε σε μια περιοχή όπου σας «χτυπάει» το φυσικό φως μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε όταν ο κιρκαδικός σας ρυθμός προσαρμόζεται σε αυτό το νέο καθεστώς. Για αυτό το καλοκαίρι μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε ενέργεια νωρίτερα το πρωίμ ενώ για τον ίδιο λόγο περνάμε περισσότερες ώρες ξύπνιοι το καλοκαίρι «καίγοντας» γλυκόζη.