Η πίεση που δημιουργείται στο ΕΣΥ μοιάζει αφόρητη για τους εργαζόμενους που παραμένουν στις θέσεις τους.
Αναβρασμός επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας μετά τις χιλιάδες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας αναμένεται να απομακρύνει από τις θέσεις τους πάνω από 8.000 εργαζόμενους με βάση τα σημερινά στοιχεία, με τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία να δημιουργούν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης μέχρι και χθες 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας, με τον αριθμό όσων αναμένεται να απομακρυνθούν να ξεπερνά συνολικά τις 8.000.
Η πίεση που δημιουργείται στο ΕΣΥ μοιάζει αφόρητη για τους εργαζόμενους που παραμένουν στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να έχουμε τις πρώτες παραιτήσεις ιατρών. Συγκεκριμένα, προχθές οι πέντε εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» όπως ανέφερε ο διευθυντής της κλινικής Μπάμπης Μαρκάκης. Η ασφυκτική πίεση στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, με έναν γιατρό υπεύθυνο για 3 κλίνες ΜΕΘ Covid, σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων που δεν είναι στην ειδικότητά τους, τους οδήγησε να υποβάλουν παραίτηση.
Δεν λείπουν όμως και τα… παρατράγουδα όπως στην περίπτωση του ο ιατρού Ακτινολόγου, Κώστα Καταραχιά ο οποίος ενώ έχει εμβολιαστεί, έλαβε πράξη αναστολής εργασίας. Ο ίδιος με ανάρτησή του δημοσιοποίησε την πράξη αναστολής εργασίας από την διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπου έχει διοριστεί ως μόνιμος. «Προφανώς είμαι εμβολιασμενος από το Γενάρη αλλά συμμετέχω στην απεργία αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων» σημειώνει ο γιατρός. Δεν έχει δοθεί εξήγηση για το πως η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει ενημέρωση για τον εμβολιασμό ακόμη και παρά την άρνηση να προσκομίσει ο γιατρός το σχετικό αποδεικτικό.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανά νοσοκομείο
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, από τους 15.000 υγειονομικούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, περίπου οι μισοί πείστηκαν έστω και την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι στον χώρο της υγείας αγγίζουν πλέον τους 7.500.
Αναλυτικά, στον Ευαγγελισμό από τους 3.500 εργαζομένους σε όλα τα τμήματα, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 120.
Στο Λαϊκό από τους 1.450, οι 87 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από τους 1.200 εργαζομένους, οι 120 παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε σύνολο 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων, οι 156 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στη Λάρισα, στα δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό, εργάζονται συνολικά 2.900, εκ των οποίων οι 253 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Στα επτά νοσοκομεία της Κρήτης σε σύνολο 6.000 εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί 500 άτομα, ενώ στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας από τους 3.200 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο 550.
Στο Αγρίνιο, από τους 680 υγειονομικούς υπαλλήλους, δεν έχουν εμβολιαστεί οι 90. Μάλιστα, 40 από αυτούς έχουν λάβει αναρρωτική άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επίδοση των σχετικών εγγράφων αναστολής.
Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για επικουρικούς
Ενεργοποιήθηκε χθες 1/9, στις 15:00, η πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.
Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.
Νέα στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ μετά το «όχι» του ΣτΕ
Διαμαρτυρόμενη για την απώλεια εργασίας των υγειονομικών η ΠΟΕΔΗΝ προκύρυξε στάση εργασίας για την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 πμ.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας χθες απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχει καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείωμ (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας πάγωμα της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο υγείας.