Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις
Με ευνοούμενο τον τομέα της υγείας η κυβέρνηση αλλάζει ταχύτητα στο ΑΣΕΠ. Οι διαδικασίες για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία αργούν σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν ολοκληρωθεί προκηρύξεις, ακόμη και διετίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών και περιορισμού της γραφειοκρατίας, οι προσλήψεις να μπουν σε ταχεία «τροχιά» και οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετούνται αμέσως καλύπτοντας νευραλγικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα από υπηρεσίες όπως το ptyxia.gov.gr και το taxisnet. Έτσι, θα επικαιροποιούνται αυτομάτως τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας και τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, προκηρύσσονται θέσεις στα νοσοκομεία αλλά η τοποθέτηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα παίρνει αρκετό χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκκρεμούν ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 για 3.720 θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία (κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού). Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για προσωπικό που είχε μπει λόγω αναγκών covid στο ΕΣΥ, δηλαδή υπηρετεί σήμερα. Ωστόσο η ολοκλήρωση των οριστικών αποτελεσμάτων αφορά στη μονιμοποίησή τους.
Την ίδια ώρα, σε διαδικασία έκδοσης προσωρινών αποτελεσμάτων είναι η προκήρυξη 5Κ/2023 για 775 θέσεις στα νοσοκομεία, αλλά και η 2Κ/2024 για 817 θέσεις. Και για τις δύο προκηρύξεις εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πολλοί μήνες πριν το προσωπικό βρει τη θέση του, καλύπτοντας ορισμένα από τα πολλαπλά κενά του Συστήματος Υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε απόφαση προκήρυξης 1.137 θέσεων στα νοσοκομεία που πρόκειται να αποσταλεί στο ΑΣΕΠ, ενώ η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει προαναγγείλει 1.375 θέσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε ό,τι αφορά στο επικουρικό προσωπικό, αυτό αντλείται από καταλόγους αναλόγως τις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πληρώματα ασθενοφόρων ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Άγονες περιοχές όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον
Για την πρόσληψη γιατρών ακολουθείται διαφορετική διαδικασία και η επιλογή τους δεν εμπίπτει στο ΑΣΕΠ. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε μια μόνιμη αναζήτηση γιατρών για τα νοσοκομεία και επιχειρεί μια χαρτογράφηση των αναγκών αναλόγως του ενδιαφέροντος ή της έλλειψής του για θέσεις που προκηρύσσονται.
Υπάρχουν περιοχές και ειδικότητες που δεν είναι καθόλου ελκυστικές για νέους γιατρούς. Για παράδειγμα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την ειδικότητα της αναισθησιολογίας δεν καταγράφεται ενδιαφέρον. Το Υπουργείο Υγείας διαμορφώνει ένα σχέδιο ώστε τέτοιες περιπτώσεις θέσεων να μπαίνουν στην κατηγορία των άγονων και να πριμοδοτείται ο γιατρός που θα πάει με επιπλέον αμοιβή.
Άλλωστε ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που μετακινούνται σε νησιά και περιοχές με σημαντικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, δίνονται 2.100 ευρώ το μήνα, επιπλέον των απολαβών τους. Με αυτό τον τρόπο και κατόπιν συνεννόησης για εύρεση καταλυμάτων από τις δημοτικές αρχές, χωρίς να επιβαρύνονται οι γιατροί, θωρακίζονται υγειονομικά αρκετές δομές Υγείας της χώρας.
Πηγή: ygeiamou.gr