Νοσοκομεία: Τι αλλάζει στον τρόπο χρηματοδότησης – Στρεβλώσεις και αδικίες που διορθώνονται
Στοχευμένη χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν θα λαμβάνουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η μετάβαση στο σύστημα DRG (Diagnosis Related Groups) ολοκληρώνεται και παρότι το σύνολο της χρηματοδότησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα παραμείνει ίδιο, η κατανομή των χρημάτων θα είναι διαφορετική. Ένα νοσοκομείο, δηλαδή, με το 40% των κλινών του κενές θα λαμβάνει λιγότερα χρήματα σε σχέση με ένα που είναι γεμάτο και πραγματοποιεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Έως σήμερα καταγράφονταν αδικίες στην κατανομή των χρημάτων, με τα παραδείγματα να είναι πολλά.
Το… συμμάζεμα των οικονομικών των νοσοκομείων τονίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως σημειώθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 481 εκατ. Ευρώ συγκριτικά με το 2023. Επίσης, κατατίθενται οι επιμέρους προϋπολογισμοί στην αρχή του έτους και όχι τμηματικά μέσα στον χρόνο όπως γινόταν μέχρι και εφέτος, τη στιγμή που οι δαπάνες παρακολουθούνται συστηματικά με στοχοθεσία. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων οικονομικής διαχείρισης για το 8μηνο του 2024.
Από την 1/1/2025 όλες οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται ανάλογα με το παραγόμενο έργο, το οποίο θα μετράται και θα λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις. Επιπλέον, με το νέο τρόπο κοστολόγησης και αποζημίωσης υπάρχει διαφάνεια και βελτίωση της αποδοτικότητας.
Τι ακριβώς, όμως, αφορά το νέο σύστημα των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων; Όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν διασυνδεθεί με το ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG. Το ΚΕΤΕΚΝΥ λαμβάνει δεδομένα για το ιατρικό, λειτουργικό και οικονομικό περιβάλλον των νοσοκομείων. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την κωδικοποίηση (ιατρικές πληροφορίες περιστατικών / κλινική αποτελεσματικότητα) και την κοστολόγηση (τιμολόγηση / έσοδα) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Από τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτουν στατιστικά για τα λειτουργικά μεγέθη (δείκτες λειτουργικότητας και παραγωγικότητας) και τα οικονομικά μεγέθη (βασικοί οικονομικοί συντελεστές για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και εξειδικευμένοι δείκτες, όπως σχέσεις κόστους με χρήση υπηρεσιών ή/και μέγεθος μονάδας). Επιπλέον, προκύπτουν επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στη θνητότητα, τη θνησιμότητα και το προφίλ υγείας του πληθυσμού αναφοράς.
Μικρό νοσοκομείο με υψηλή θνητότητα με μεγάλη χρηματοδότηση για ακριβά φάρμακα
Εκθέσεις που συντάσσονται ανά νοσοκομείο οδηγούν σε συμπεράσματα και ανάπτυξη πολιτικών. Ήδη από τα δεδομένα που συλλέγει το ΚΕΤΕΚΝΥ φαίνονται οι μέχρι τώρα παθογένειες. Για παράδειγμα, περιφερειακό νοσοκομείο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αξίας εξαιρουμένων φαρμάκων (ακριβά φάρμακα), μετά από Ογκολογικό Νοσοκομείο. Πρόκειται, όμως, για ένα μικρό νοσηλευτικό ίδρυμα με πολύ υψηλή θνητότητα και δείκτες που δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη χρηματοδότηση για φάρμακα που λαμβάνει.
Επιπλέον, στην 3η ΥΠΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι εννέα νοσοκομεία υπερχρηματοδοτούνται – βάσει του μέσου κόστους περιστατικού – εις βάρος τεσσάρων που υποχρηματοδοτούνται. Όλες αυτές οι αδικίες βρίσκουν σταδιακά τη λύση τους και μπαίνει τέλος σε χρόνιες πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ένταξη όλων των δημόσιων νοσοκομείων στο σύστημα DRG έχουν καταργηθεί παντού τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Η ένταξη στο σύστημα είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η αποζημίωση σε βάση DRG. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) είναι πιο … μπροστά σε αυτό. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου όλα τα νοσοκομεία της θα αποζημιώνονται με τον νέο τρόπο. Ακολουθεί έως τέλος Οκτωβρίου η 7η ΥΠΕ και ο μεγάλος στόχος είναι σε τέσσερις μήνες, με την έλευση του νέου έτους, να αποζημιώνονται έτσι όλα τα νοσοκομεία. Η χρηματοδότηση στο σύνολό της δε μειώνεται, ωστόσο εκτιμάται ότι συγκρατείται ο ρυθμός αύξησης του κόστους.
Συνοπτικά, ο σκοπός και τα οφέλη εφαρμογής του συστήματος DRG συνοψίζονται στα εξής:
– Χρηματοδότηση των νοσοκομείων βάσει της δραστηριότητάς τους – Δίκαιη και ορθολογική κατανομή πόρων.
– Μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας.
– Ενίσχυση της διαφάνειας.
– Σχεδιασμός και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.
– Βελτίωση της αποδοτικότητας.
– Έγκαιρη τιμολόγηση, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας.
– Ψηφιακός μετασχηματισμός, καθιέρωση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.
Πηγή: ygeiamou.gr