Νοσοκομείο Νίκαιας: Τι συμβαίνει και μειώνονται στο μισό τα τακτικά χειρουργεία

Έντονα διαμαρτύρονται γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας μετά από την απόφαση που ελήφθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου και αφορά στη μείωση των τακτικών εισαγωγών περιστατικών στο νοσοκομείο την ημέρα πριν από τη γενική εφημερία, καθώς και ανήμερα της εφημερίας.

«Επειδή οι τακτικές εισαγωγές στην συντριπτικότατη πλειοψηφία τους είναι οι ασθενείς της λίστας αναμονής των τακτικών χειρουργείων, ο διοικητής «αποφασίζει και διατάσσει» αιφνιδιαστικά και αυθαίρετα την περικοπή κατά το ήμισυ της χειρουργικής δραστηριότητας του νοσοκομείου. Το πρόσχημα που επικαλείται είναι οι εργασίες ανακαίνισης των παθολογικών κλινικών, ένα έργο απαραίτητο και ζωτικό για το νοσοκομείο το οποίο απαράδεκτα καθυστέρησε 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2014 που είχε πρωτοανακοινωθεί από τους κρατικούς αρμοδίους. Επειδή όμως αυτές οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 15 μήνες, ο κ. διοικητής μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως αποφάσισε να περικόψει κατά 50% την χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μάλιστα παρέκαμψε τους επιστημονικούς αρμόδιους (επιστημονικό συμβούλιο, επιτροπή χειρουργείου, διευθυντή χειρουργικού τομέα, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας) οι οποίοι ούτε καν ρωτήθηκαν και φυσικά δεν συναινούν σε αυτόν τον παραλογισμό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών, κοινοποιώντας την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου.

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» έργα ανακαίνισης σε πολλά νοσοκομεία, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να είναι αποφασισμένη να αλλάξει «πρόσωπο» στο ΕΣΥ. Γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας, όμως, βρίσκουν την τελευταία απόφαση «προσχηματική».

«Η ουσία του θέματος είναι πως από πολύ καιρό ο διοικητής υπονομεύει την χειρουργική δραστηριότητα «φρενάροντας» τις εγκρίσεις προμήθειας απαραίτητων υλικών (ακόμα και χειρουργικών ραμμάτων) προφανέστατα με κριτήριο το κόστος. Άρα η επίκληση των εργασιών ανακαίνισης του 1ου ορόφου είναι τελείως ψευδεπίγραφη και προσχηματική. Η πάγια επιδίωξη εδώ και χρόνια είναι το νοσοκομείο να λειτουργεί αποκλειστικά ως εφημεριακό κέντρο πρώτων βοηθειών και να μην εκτελεί εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Η επιδίωξη αυτή είναι καταστροφική για τους ασθενείς αλλά και για τους νέους γιατρούς που πρέπει να εκπαιδευτούν κατά το διάστημα που είναι ειδικευόμενοι», αναφέρει μεταξύ άλλων η παραπάνω συνεργασία γιατρών.

Οι γιατροί ζητούν απόσυρση της διαταγής και απαριθμούν τα θέματα που επείγουν προς επίλυση από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος:

«1. Να εξασφαλίσει από την διοίκηση του ΕΚΑΒ μείωση του τεράστιου εφημεριακού φόρτου επειγόντων παθολογικών περιστατικών που διακομίζονται στο νοσοκομείο μας από (κυριολεκτικά) την μισή χώρα με αστείες δικαιολογίες

2. Να εξασφαλίσει συμπληρωματική χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2024».

Πηγή: ygeiamou.gr