Νόσος Πάρκινσον: Δε φτάνουν τα λεφτά των νοσοκομείων για τα εμφυτεύματα των ασθενών
Εμπόδια συναντούν οι ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον στη χώρα μας λόγω των πενιχρών κονδυλίων στα δημόσια νοσοκομεία που δε φτάνουν για την κάλυψη «επαναστατικών» μεθόδων βελτίωσης της ζωής τους.
Όπως αποκάλυψαν Καθηγητές Νευρολογίας σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος ασθενών και φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), στο νοσοκομείο «Αττικόν» είναι σε πολύμηνη αναμονή 45 ασθενείς που περιμένουν επέμβαση για DBS.
Πρόκειται για την Εν τω βάθει Εγκεφαλική Διέγερση, την τοποθέτηση, δηλαδή, ενός νευροδιεγέρτη (συσκευή σαν βηματοδότης) που βελτιώνει κατά 70% την καθημερινότητα των ασθενών με τη νόσο. Σύμφωνα με όσα ανέλυσε ο Καθηγητής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο, Λεωνίδας Στεφανής, παρότι η εμφύτευση του νευροδιεγέρτη στους ασθενείς αυτούς έχει εγκριθεί σε επιστημονικό επίπεδο από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (ΑΥΣ), η έλλειψη των πόρων και η κατανομή του προϋπολογισμού στερεί προς το παρόν αυτή τη δυνατότητα από τους ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται μόνο από το Αττικό νοσοκομείο σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, ωστόσο πραγματοποιείται και σε ιδιωτικές δομές και αποζημιώνεται. Παράλληλα, με καθυστέρηση έρχονται στη χώρα μας και φάρμακα που αποτελούν νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ασθένεια, ως αποτέλεσμα της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθείται.
Η Νόσος Πάρκινσον αφορά σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως το 2040 η Νόσος Πάρκινσον θα έχει ξεπεράσει σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ζουν με την ασθένεια 25.000 ασθενείς. Με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των φορέων για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη βέλτιστη υγειονομική φροντίδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος ασθενών και φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. οργάνωσε την εκδήλωση με βασικό σύνθημα «Μη μένεις OFF. Δήλωσε παρΟΝ».
Η Νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από φάσεις κινητικών διακυμάνσεων, με τη φάση OFF όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν σημάδια μη καλής κινητικότητας, κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τη φάση ON, με σημάδια καλής κινητικής κατάστασης. Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου είναι η ακαμψία των μυών, η δυσκινησία και η βραδυκινησία με την καθυστέρηση έναρξης μίας κίνησης, ο τρόμος ηρεμίας με την ακούσια σύσπαση των μυών εν ώρα ηρεμίας και η αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας με αυξημένες πιθανότητες επώδυνων πτώσεων για τους ασθενείς.
Την εκδήλωση τίμησε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Φωφώ Καλύβα, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και είπε χαρακτηριστικά: «Συμμετέχω σε ένα κάλεσμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για την αποτελεσματική εξειδικευμένη περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Από τη σημερινή αλληλεπίδραση αναδύεται η ανάγκη για μια εθνική προσπάθεια. Η νόσος αποτελεί και πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τις υπηρεσίες υγείας αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς με Πάρκινσον και να επιτύχουμε τη μείωση των ανισοτήτων στη θεραπεία με σύγχρονα επιστημονικά πρωτόκολλα. Να αυξηθεί η δημόσια και επαγγελματική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον και να ελαχιστοποιηθεί το στίγμα και οι διακρίσεις. Το Υπουργείο Υγείας απαντά με στρατηγικό σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων. Όσα οφείλουν να βελτιωθούν, θα βελτιωθούν και όσα οφείλουν ν’ αλλάξουν, θα αλλάξουν γιατί η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα».
Η Φωτεινή Σκόνδρα, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, σημειώνοντας ότι «άνθρωποι και στην πλέον παραγωγική ηλικία μπορεί να νοσήσουν. Ακόμη και όσοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είναι άνθρωποι που αγωνίζονται να παραμείνουν λειτουργικοί και δραστήριοι. Τα συμπτώματα της νόσου οδηγούν σε σοβαρή μορφή αναπηρίας, με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και για την πολιτεία».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν» ανέφερε ότι «οι κινητικές διαταραχές που περιλαμβάνουν τη νόσο Parkinson, τα επαυξημένα παρκινσονικά σύνδρομα, τον τρόμο, και αρκετές άλλες ακούσιες υπερκινησίες και δυσκινησίες, αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον γενικό πληθυσμό».
Με τη σειρά του, ο Καθηγητής Νευρολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπυρίδων Κονιτσιώτης, επισήμανε ότι «είναι θετική η επίδραση της ενημέρωσης απ’ όλους τους επιστημονικούς φορείς για την υποχώρηση του στίγματος της νόσου και για την ανακούφιση του τεράστιου βάρους των φροντιστών των ασθενών με νόσο Πάρκινσον», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν περισσότερα προγράμματα υποστήριξής τους.
Στις προκλήσεις της ορθής και έγκαιρης διάγνωσης και στη συνέχεια της πρόσβασης των ασθενών στις διαθέσιμες, καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, εστίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.