Ξεκίνησε η δίκη για τη «δηλητηριώδη» νοσοκόμα που σκότωνε μωρά, θα διαρκέσει μήνες

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη της «στυγερής» νοσοκόμας που σκότωνε μωρά με ινσουλίνη στη Βρετανία .

Μια νοσοκόμα που κατηγορείται για τη δολοφονία επτά μωρών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων 10 κατηγορήθηκε στο δικαστήριο ότι έκανε ενέσεις αέρα σε νεογέννητα και τα ταΐζε ινσουλίνη σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει δηλώσει αθώα

Ο εισαγγελέας Nick Johnson είπε στους ενόρκους ότι η Countess of Chester Hospital, όπου εργαζόταν ο Letby, είδε σημαντική αύξηση θανάτων και «καταστροφικές καταρρεύσεις» στη μονάδα νεογνών του το 2015 και το 2016, σύμφωνα με το Associated Press. 

 «Τα μωρά που δεν είχαν σοβαρό θέμα υγείας χειροτέρευαν ξαφνικά. Μερικές φορές η υγεία των νεογέννητων που ήταν άρρωστα, αλλά στη συνέχεια ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ξαφνικά επιδεινωνόταν χωρίς προφανή λόγο».

Αυτό οδήγησε τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου να υποψιαστούν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε. Η Letby κατηγορείται ότι προσπάθησε πολλές φορές να σκοτώσει ένα παιδί.

Το μωρό είχε έναν «περίεργο αποχρωματισμό» στο δέρμα 

Λεπτομέρειες από τη δίκη, που μπορεί να διαρκέσει μήνες, κυκλοφόρησαν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων την Τρίτη το πρωί. Ο Τζόνσον είπε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι ένα πρόωρο μωρό που σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2015, μία ημέρα μετά τη γέννησή του, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο θύμα της Letby. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι το παιδί Α, όπως αναγνωρίστηκε στο δικαστήριο για λόγους απορρήτου, είχε έναν «περίεργο αποχρωματισμό» στο δέρμα του, φέρεται να είπε ο Τζόνσον. Η νεκροψία-νεκροτομή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου του.

Ένας ειδικός που εξέτασε την υπόθεση είπε ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν η έγχυση αέρα στην κυκλοφορία του αίματος «από κάποιον που ήξερε ότι θα προκαλούσε σημαντική βλάβη», είπε ο εισαγγελέας.

Δεν ήταν ατυχήματα 

Η δίδυμη αδερφή του παιδιού Α, το παιδί Β, υπέφερε επίσης από επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου περίπου 28 ώρες μετά τον θάνατο του αδελφού της. Οι υπάλληλοι την ανάνησαν και επέζησε, αλλά ο Τζόνσον είπε στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι οι υποθέσεις που έλαβαν πίσω με την πλάτη έδειξαν ότι «δεν ήταν ατυχήματα», ανέφεραν οι Times του Λονδίνου. Άλλα περιστατικά αρχικά θεωρήθηκαν φυσικά αίτια προτού οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανησυχήσουν, σύμφωνα με τον Johnson. Το 2017, κάλεσαν την αστυνομία, της οποίας η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων έδειξε ότι δύο παιδιά δηλητηριάστηκαν με ινσουλίνη από κάποιον στη μονάδα νεογνών, πρόσθεσε.

Όταν δούλευε τα βράδια, αυτά τα περιστατικά αυξάνονταν

Η Letby ήταν στην υπηρεσία όταν φέρεται να δηλητηριάστηκαν τα νεογέννητα – και ήταν παρούσα κάθε φορά που «τα πράγματα έπαιρναν τη χειρότερη τροπή για αυτά τα 17 παιδιά», είπε ο Τζόνσον. Η εισαγγελία είπε ότι η αύξηση των θανάτων ή η σοβαρή επιδείνωση των μωρών στο Countess of Chester Hospital συν έπεσε με το πρόγραμμα βάρδιων της Letby: Όταν δούλευε τα βράδια, αυτά τα περιστατικά αυξάνονταν ακόμα  και όταν μεταφέρθηκε σε καθημερινές βάρδιες, είπε ο Johnson.

Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι όταν η Letby δεν κατάφερνε να σκοτώσει ένα παιδί, προσπαθούσε ξανά – και σε μια περίπτωση, προσπάθησε τρεις φορές, πρόσθεσε.Η Letby συνελήφθη για ανάκριση τρεις φορές από την αστυνομία του Τσέστερ σε σχέση με την έρευνά της για τα περιστατικά και κατηγορήθηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2020.

Η Susan Gilby, διευθύνουσα σύμβουλος του Countess of Chester Hospital NHS Foundation Trust, που διευθύνει την εγκατάσταση, είπε στην Washington Post σε email την Τρίτη: «Καθώς ξεκινά η δίκη, υποστηρίζουμε πλήρως και σεβόμαστε τις δικαστικές διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν θα να κάνει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να είναι με όλες τις οικογένειες που συμμετέχουν».

Μέλη της οικογένειας των φερόμενων θυμάτων βρέθηκαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ανέφεραν οι δημοσιογράφοι εκεί.