Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα με το εμβόλιο Novavax – Δεν μπορεί να δοθεί ως τρίτη δόση – Ποιοι μπορούν να το κάνουν

Τον επόμενο μήνα αναμένεται το εμβόλιο Novavax στη χώρα μας, το οποίο όπως διευκρίνισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση – τρίτη δόση.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε, ότι το εμβόλιο, που αναμένεται στη χώρα μας τον Μάρτιο, δεν μπορεί να χορηγηθεί ως τρίτη δόση.

«Αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μακάρι να είναι κι αυτό ένας τρόπος, ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με όσα είπε για το εμβόλιο Novavax η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο είναι παλιάς τεχνολογίας, η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Με το εν λόγω εμβόλιο, η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός.

Τι είπε για τα μέτρα

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι οφείλεται στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευτούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε» συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο ίδιος, ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000.

Πως θα κάνουμε Πάσχα

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μετρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Σύνδρομο Misc και εμβολιασμός παιδιών

Αναφερόμενος στα διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος».

«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C», είπε ακόμα.

Αναστολή υγειονομικών

Για το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Καλώς ή κακώς το σύστημα Υγείας έχει προσαρμοστεί στα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή είναι από τον Σεπτέμβριο. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα και το σύστημα έχει προσαρμοστεί. Θεωρώ δεδομένο -και με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού- ότι θα δοθεί παράταση σε αυτήν την αναστολή είπε ο κ. Θεμιστοκλέους