Ξεκινάει σήμερα η διάθεση των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού – Πώς λειτουργεί η μολνουπιραβίρη – Ποιες οι παρενέργειες

Ξεκινά σήμερα η διάθεση αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό σε ασθενείς ανω των 18 ετών – που έχουν προβλήματα υγείας – και όχι για εγκύους.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη Πέμπτη, ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.

«Είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα.

Αποτελσμεατικό στην «Όμικρον» το molnupiravir

Νέα έρευνα αναφέρει πάντως ότι το φάρμακο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Η εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 26/1, σύμφωνα με το pharmaceutical-journal.com, δείχνει ότι το molnupiravir είναι αρκετά αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον, όπως ήταν και κατά άλλων ιικών στελεχών.

Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τα ευάλωτα άτομα, όπως τα άτομα που έχουν διαβήτη και καρδιοπάθειες.

«Τα ευάλωτα σημεία της Όμικρον στις τρεις ενώσεις, ήταν παρόμοια με αυτά του πρώιμου στελέχους (δηλαδή, οι τιμές IC50 για το remdesivir, το molnupiravir και το PF-07304814 που διέφεραν κατά παράγοντες 1,2, 0,8 και 0,7, αντίστοιχα)», ήταν το συμπέρασμα της έρευνας.

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα δοκιμή σε εργαστήριο ούτε σε ζώο, ούτε σε άνθρωπο και δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια αν όντως είναι αποτελεσματική και σε τι βαθμό έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Πώς λειτουργεί η μολνουπιραβίρη 

Τα χάπια αυτά έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την ικανότητα του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid -19 να πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, όπως αναφέρει και ο ΕΜΑ. Αυτό συμβαίνει με την αύξηση του αριθμού των παραλλαγών του ιού στο γενετικό υλικό του ιού (γνωστό ως RNA) με ένα τρόπο που εξασθενεί την ικανότητά του ιού να πολλαπλασιαστεί.

Το φάρμακο αναπτύσσεται από την MSD (γνωστή ως Merk στο εξωτερικό) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics και όπως έχει αναφέρει το news4health.gr μαζί με τα χάπια της Pfizer αποδεικνύονται ότι είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών φαρμάκων που έχουμε στη φαρέτρα μας έναντι της νόσου Covid -19.

«Η διαθεσιμότητα άλλων θεραπειών θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για τους γιατρούς που επιθυμούν να συνταγογραφήσουν την μολνουπιραβίρη της MSD, είχε δηλώσει ο Cavazzoni, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, σε μια προσπάθειά του να δείξει ότι και τα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.

Θυμίζουμε ότι και οι δύο θεραπείες είχαν εγκριθεί στις ΗΠΑ. Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων άργησε αλλά ήρθε. Χθες 26/1, εγκρίθηκαν και τα χάπια της Pfizer.

Συνιστώμενη δόση και αποτελεσματικότητα – Ποιες οι παρενέργειες

Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, o αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Γεώργιος Παπαζήσης, είχε εξηγήσει πριν από λίγες μέρες ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού.

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως-τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ-για συνολικά 5 ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19 αγγίζει το 30%-40%»

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει πιθανή εμβρυϊκή τοξικότητα. Οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι η διάρροια, η ναυτία και η ζάλη.