Ξεκινούν νωρίτερα οι εμβολιασμοί στο Πουκέτ – Στόχος η γρηγορότερη υποδοχή τουριστών

Ο τομέας του τουρισμού στην Ταϊλάνδη έχει προτεραιότητα στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, με το Πουκέτ να ξεκινά τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά δύο μήνες νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Το νησί προετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες την 1η Ιουλίου και στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 460.000 κάτοικοι.

Το Πουκέτ διαθέτει το δικό του διεθνές αεροδρόμιο και οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται στο νησί ελεύθερα, χωρίς να θέτουν κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού στον υπόλοιπο πληθυσμό της Ταϊλάνδης. «Αν μπορέσουμε να έχουμε ανοσία για ποσοστό 70%-80% του πληθυσμού στο νησί, θα μπορούμε να υποδεχτούμε ξένους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για καραντίνα», δήλωσε στο Reuters ο αντικυβερνήτης του νησιού Πιγιαπόνγκ Τσουγόνγκ.

Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και οι ηλικιωμένοι, είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι, η απόφαση της χώρας να δώσει προτεραιότητα εμβολιασμού στο Πουκέτ έναντι άλλων περιοχών, υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της Ταϊλάνδης.

Οι δαπάνες των ξένων τουριστών αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 11%-12% επί του ΑΕΠ πριν από την COVID-19, ενώ το τουριστικός τομέας της Ταϊλάνδης δέχθηκε καταστροφικό πλήγμα από την πανδημία, με την απώλεια 1,45 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την προηγούμενη χρονιά.

Μόλις 6,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ταϊλάνδη το 2020 ξοδεύοντας περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 40 εκατομμυρίων τουριστών στο 2019, που ξόδεψαν 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση θέλει να δει τουλάχιστον 100.000 τουρίστες να επισκέπτονται το Πουκέτ στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ ελπίζει ότι καθώς προωθείται ο εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταγραφεί μία κορύφωση της ζήτησης στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ σε εθνικό επίπεδο περίπου 6,5 εκατομμύρια τουρίστες θα ξοδέψουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι μία πρόκληση. Αλλά αυτό θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα με τον διευθυντή της Τουριστικής Αρχής στην Ταϊλάνδη Γιουθασάκ Σουπασόρν.

Οι επισκέπτες από την Ευρώπη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά και τις ΗΠΑ είναι αυτοί που αναμένεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι, όπως δηλώνει ο Γιουθασάκ.

Η επιβολή υποχρεωτικής 14ήμερης καραντίνας για τους τουρίστες από το εξωτερικό βοήθησε την Ταϊλάνδη να περιορίσει τις μολύνσεις από τον κορονοϊό στα περίπου 29.100 περιστατικά μόλυνσης, με 95 θανάτους, αλλά ωστόσο αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους περισσότερους τουρίστες.

Προγράμματα για την προσέλκυση τουριστών που ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό σε βάθος χρόνου στην πλειοψηφία τους απέτυχαν, ακόμη και με την εφαρμογή έξυπνων μέτρων, όπως, ο περιορισμός τους σε θέρετρα του γκολφ.

Ο αναλυτής στην Finansia Syrus Σονγκλόντ Γονγκτσάι πιστεύει πως η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να δει μία ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, επικαλούμενος το παράδειγμα των Μαλδίβων, που κατέγραψαν μία ανάκαμψη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία κατά 70-80% παρά κάποια περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

«Η συσσωρευμένη ζήτηση μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα από ότι αναμένεται. Νομίζω ότι η Γη των Χαμόγελων θα αρχίσει να χαμογελάει ξανά», εκτίμησε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ