Ξεσηκωμός την Τετάρτη ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Την απόσυρση του εκτρωματικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία ζητούν γιατροί, εργαζόμενοι του ΕΣΥ και φορείς απεξάρτησης, που εκτιμούν ότι το απορρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης θα προκαλέσει «χάος» στους φορείς, στους εργαζομένους και στους ασθενείς, ωφελόντας τους ιδιώτες. 

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη, ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ημέρα το σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ και φορείς απεξάρτησης διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7:30 μ.μ., ενώ έχουν αποφασίσει και απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Περισσότερα από 150 σωματεία και φορείς έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο, που το υπουργείο Υγείας διατείνεται πως θα «ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με τον ν. 2716/1999 (Α ́96) «περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο της Ν.Δ. που συρρικνώνει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και των εξαρτήσεων και διογκώνει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας και το οποίο η κοινωνία απαιτεί να αποσυρθεί – να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την από 22/07/24 ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει την κινητοποίηση της ομοσπονδίας αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 12.00, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία.

«Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα ώρα 12.00 στη Βουλή καθώς και τα συνδικαλιστικά στελέχη της περιφέρειας να πάρουν μέρος στις τοπικές διαμαρτυρίες που θα οργανώσουν τα σωματεία», αναφέρει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πηγή: efsyn.gr