Οδηγίες επιβίωσης στον καύσωνα: Οπλιστείτε με υπομονή και δώστε βάση σε 4 κόλπα

Το να παραμένει κανείς δροσερός όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν «ταβάνι» δεν έχει να κάνει μόνο με την άνεση. Οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας από θερμοπληξία μέχρι κράμπες και εξάντληση ακόμα και εγκεφαλικό. Πώς θα παραμείνετε δροσεροί και υγιείς όλο το καλοκαίρι.

Πρώτο βήμα: Προσοχή στην άσκηση

Αρχικά θα πρέπει να τροποποιήσετε το πλάνο εξωτερικής εκγύμνασης και να βγαίνετε είτε νωρίτερα το πρωί είτε πιο αργά το βράδυ. Αν πάλι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό τότε πρέπει να περιορίσετε την ώρα εκγύμνασης και να περπατάτε αντί να τρέχετε ή να μειώσετε το επίπεδο δυσκολίας της άσκησης. Να φοράτε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Επίσης, τα βαμβακερά ρούχα θα σας κρατήσουν δροσερούς σε αντίθεση με τα συνθετικά. Καλή ιδέα θα είναι να κρατήσετε ένα μπουκάλι σπρέι με νερό στο ψυγείο, ώστε όταν επιστρέφετε από την άσκηση να ψεκαστείτε με αυτό. Αν έχει επικίνδυνο καύσωνα βέβαια καλύτερα να γυμναστείτε στο σπίτι σας…

Tips για ανάσες δροσιάς μέσα και έξω από το σπίτι

Οι ανεμιστήρες επίσης βοηθούν στην ανακύκλωση του αέρα και μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ακόμα πιο δροσεροί ακόμα και σε ένα σπίτι με πολύ καλό κλιματισμό.

Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να κρατήσετε στο ψυγείο την τονωτική σας λοσιόν για να την χρησιμοποιήσετε στα ταλαιπωρημένα σας πόδια. Το νερό είναι απαραίτητο, για αυτό φροντίστε να κρατήσετε τα πλαστικά μπουκάλια στο ψυγείο και πάρτε ένα όταν θα είστε έτοιμοι να βγείτε έξω.

Συχνά ντους ή και μπάνια με κρύο ή χλιαρό νερό είναι επίσης πολύ σημαντικά το καλοκαίρι.

Προσοχή στο φαγητό

Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη γιατί δημιουργεί αφυδάτωση. Επίσης, αντι για ζεστά φαγητά προτιμήστε πιο ελαφριά γεύματα και μικρότερες μερίδες ή σκανκ με παγωμένα φρούτα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψετε και να «βράσετε» και σεις μαζί με την κατσαρόλα από τη ζέστη.

Οπλιστείτε με υπομονή και …κοινή λογική

Αν δεν έχετε κλιματισμό καλό θα ήταν να περάσετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας σε ένα mall, μια δημόσια βιβλιοθήκη, ένα σινεμά ή να πάτε κάπου που να έχει δροσιά. Πολλές πόλεις έχουν σημεία με κλιματισμό ανοικτά για τους πολίτες τις μέρες που έχει καύσωνα.

Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιείστε κοινή λογική. Αν η ζέστη δεν είναι υποφερτή μπορείτε να μείνει σπίτι και να αποφύγετε δραστηριότητες κατά τις οποίες έρχεστε σε επαφή με τον ήλιο ή με τη ζεστή επιφάνεια της ασφάλτου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στους ηλικιωμένους, τα βρέφη και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Επίσης, τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται καλή ενυδάτωση καθώς κινδυνεύουν από ηλίαση.