Με το… δεξί φαίνεται πως μπήκε ο Ιούνιος, αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά, ύστερα από πολύ καιρό.
Από τις 26 Μαΐου, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά κάτω από 2.000, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (05.06.2021), 932 νέες μολύνσεις που προέρχονται από εργάσιμη ημέρα, ενώ -μέχρι πρότινος- οι αριθμοί αυτοί ήταν από ελέγχους που διενεργούνταν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων που -σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ- είναι 416. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε κατά 15% και προβλέπεται αποσυμπίεση όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ και το συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες.
Και μπορεί να έχουμε… δρόμο, μέχρι να βγάλουμε τις μάσκες, όπως ξεκαθάρισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο οι αριθμοί φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε ακόμα μία… δόση κανονικότητας. Όπως ανέφερε στο OPEN η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας. Και βεβαίως -επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου- να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
Εκτός από το ωράριο κυκλοφορίας, αναμένονται ανακοινώσεις και για τη μουσική στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και τα beach bar, αλλά και για τους χώρους δεξιώσεων, όπου πιθανώς αυξηθούν τα άτομα. Επίσης, είναι πιθανό να ληφθούν αποφάσεις για τα φροντιστήρια. Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να τεθούν σε ισχύ πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19-21/06) και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ενώ αν διατηρηθεί αυτή η επιδημιολογική εικόνα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μπαρ πριν από τις 30 του μηνός.
Οι περιοχές “αγκάθια”
Η πορεία της επιδημίας καταγράφει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές, που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Πρόκειται για την Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Νάξο και την Κατερίνη.
Παράλληλα, υπάρχουν περιοχές, όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα, ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.