Οι εμβολιασμένοι βασικό «όπλο» για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Την πιο κρίσιμη καμπή του εμβολιαστικού προγράμματος διανύει η χώρα μας αυτή την περίοδο, με τις επόμενες εβδομάδες να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του λεγόμενου «τρίτου κύματος» της πανδημίας και άρα την καθημερινότητά μας από το φθινόπωρο κι έπειτα.

Η αγωνία για τον ρυθμό οικοδόμησης του τοίχους ανοσίας εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία από τους ειδικούς, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες της χαλαρότητας της καλοκαιρινής περιόδου που έχει επηρεάσει τα αντανακλαστικά των πολιτών ως προς τον προγραμματισμό των ραντεβού τους. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ισχυρότερο όπλο κατά του κορωνοϊού θα βρίσκεται από αύριο στη διάθεση όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, αφενός με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους κατ’οίκον εμβολιασμούς και αφετέρου με τη δυνατότητα ραντεβού και εμβολιασμού αυθημερόν.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς κατ’οίκον – Ραντεβού αυθημερόν με όλα τα εμβόλια

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, ανοίγει αύριο 20 Ιουλίου η πλατφόρμα για τον κατ’οίκον εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα για συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ενώ ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:

– Άτομα με σοβαρή έκπτωση λειτουργικότητας και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης

– Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

– Περιπτώσεις με βαριά ψυχική ή νευρολογική νόσο, π.χ. περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ

Τέλος, υπενθύμισε πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού και ανακοίνωσε πως από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων. Η αναφορά αυτή του κ. Θεμιστοκλέους υποδεικνύει έμμεσα ότι έχουμε φτάσει πλέον σε ένα «πλαφόν» όσον αφορά στους εμβολιασμούς, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τον μεγαλύτερο φόβο των ειδικών, που δεν ήταν άλλος από την έλλειψη ενδιαφέροντος που θα επέφερε η χαλαρότητα του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 4.626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Στις 20.000 τα ραντεβού των εφήβων 15-17 ετών

Στον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή της τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνονται και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Από δημοσιευμένη μελέτη στις ΗΠΑ, σε διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύθηκαν 204 έφηβοι διαπιστώθηκε ότι το 70,6% είχευποκείμενο νόσημα με κυρίαρχο την παχυσαρκία σε ποσοστό 36%. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλό και στην Ελλάδα, άνω του 25%. Η παχυσαρκία αναδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στο νοσοκομείο και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης COVID-19»,υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, εκφράζοντας, πάντως, τη βεβαιότητα ότι η επιδημία COVID-19 θα αποτελέσει παρελθόν και θα γίνει ευκαιρία να στραφούμε στην χρόνια επιδημία της παχυσαρκίας. Τόνισε δε ότι «το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι».

Από την Πέμπτη 15 Ιουλίου, όταν άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών με το σκεύασμα της Pfizer, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέουςσε ερώτηση του protothema.gr, ενώ σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω.

Μετάλλαξη Δέλτα: Στο 61% των στελεχών ενδιαφέροντος του τελευταίου μήνα

Σταθερά αυξητική είναι η πορεία της πανδημίας για μία ακόμη εβδομάδα, όπως αποτυπώνουν τα 1.834 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επί του -παραδοσιακά χαμηλού λόγω Δευτέρας- αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (38.547 συνολικά). Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Σαββατοκύριακου κινήθηκαν θάνατοι (8) και διασωληνωμένοι (123), ενώ αξιοσημείωτη άνοδος καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τους ασθενείς να αυξάνονται κατά 10/ημέρα και να φτάνουν σήμερα τους 141.

Η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει εμφανής σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να εντοπίζεται κλασικά στην Αττική (720 συνολικά). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 123 και οι περιοχές που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω του υψηλού αριθμού νέων διαγνώσεων, όπως η η Αχαΐα (75), η Κορινθία (43), η Λάρισα (37) και τα Ιωάννινα (24). Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και στα νησιά και την Κρήτη,καθώς στο Ηράκλειο σήμερα εντοπίστηκαν 104 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο 62, στα Χανιά 34, στο Λασίθι 21, στη Ζάκυνθο 26, στη Ρόδο 25, στη Μύκονο 19, στην Κέρκυρα 18 και στη Λέσβο 13.

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία για τις μεταλλάξεις προέκυψαν από την ολοκλήρωση της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 856 δείγματα (τα 760 με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος) που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνεται ότι το 61% μεταλλαγμένων στελεχών αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα (466 από 760), ποσοστό που μπορεί να μην μοιάζει τρομακτικό, αλλά η τάση του είναι εξαιρετικά δυναμική, δεδομένης της μεταδοτικότητας της εν λόγω μετάλλαξης. Ακολουθεί η βρετανική μετάλλαξη (Alpha) σε ποσοστό 26,3% (200 στελέχη), η νοτιοαφρικανική με 12,2 (93 στελέχη) και η βραζιλιάνικη με ένα στέλεχος.