Οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, δεν εμφανίζουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων μετά τον διπλό εμβολιασμό τους, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, που πρέπει να ληφθεί υπόψη κυρίως μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την χορήγηση ενισχυτικής δόσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Κλαούντιους Σπέερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό CJASN (Clinical Journal of the American Society of Nephrology) της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 173 λήπτες μοσχεύματος νεφρού και 166 υγιείς (η ομάδα ελέγχου), οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί μέσα στο 2021.
Μετά τον εμβολιασμό τους, λιγότεροι μεταμοσχευμένοι ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με τους υγιείς. Μετά τη δεύτερη δόση, τα αντισώματα ανιχνεύονταν στο 24% έως 30% των μεταμοσχευμένων έναντι 96% έως 100% των υγιών.
Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη Covid-19 και για πιο σοβαρή νόσηση, γι’ αυτό ο εμβολιασμός τους με τρίτη δόση αποτελεί προτεραιότητα. Η νέα μελέτη, που δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί γεννούν λιγότερα αντισώματα, αφορά τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα, αλλά εκτιμάται ότι ανάλογα – αν όχι περισσότερο – μειωμένη είναι και η προστασία τους έναντι της Όμικρον.
«Ανακαλύψαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ληπτών μοσχεύματος νεφρού δεν προστατεύονται επαρκώς έναντι των μεταλλάξεων Βήτα και Δέλτα. Πρόσθετοι εμβολιασμοί φαίνεται πως απαιτούνται για να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων», δήλωσε ο δρ Σπέερ.