Οι ευρυαγγείες είναι αισθητικό πρόβλημα;

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα πλέον συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα. 

Οι ευρυαγγείες (που πολλές φορές ονομάζονται και “τηλαγγειεκτασίες”) είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που, όπως και στους κιρσούς, έχουν χαλάσει οι βαλβίδες που έχουν μέσα τους και εμποδίζουν την αντίστροφη ροή του αίματος (από πάνω προς τα κάτω).

Ετσι το αίμα που συσσωρεύεται μέσα τους προκαλεί την διάταση αυτών των μικρών φλεβών που γίνονται πλέον εμφανείς κάτω από το δέρμα και ονομάζονται “ευρυαγγείες”.

Εμφανίζονται σαν ένα πλέγμα από κόκκινες γραμμές κυρίως στα πόδια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. πρόσωπο). 

Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο κλινικό στάδιο, C1, της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου, επειδή όμως δε μας εκθέτει σε κάποιο κίνδυνο, τις αντιμετωπίζουμε μόνο όταν μας ενοχλήσουν αισθητικά.

Πολλές φορές, αλλά όχι πάντα, συνυπάρχουν με κιρσούς οι οποίοι αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις ευρυαγγείες αφού αυξάνουν την φλεβική πίεση στα πόδια οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη φλεβική ανεπάρκεια. 

Πώς προκαλούνται οι ευρυαγγείες;

 Ως προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν αναγνωρισθεί οι ακόλουθοι:

– η κληρονομικότητα

– η εγκυμοσύνη

– ορμονικοί παράγοντες και αντισυλληπτικά

– μηχανικά αίτια [ορθοστασία]

– φλεβική ανεπάρκεια-κιρσοί

 -εκθεση στον ήλιο

Έχουν συμπτώματα οι ευρυαγγείες;

Γενικά οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ συνήθως δεν συνοδεύονται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να προκαλούν “κάψιμο” στην περιοχή, ή κνησμό.

Πως γίνεται η διάγνωση; 


Ο εξειδικευμένος ιατρός θα τις διαγνώσει εύκολα κατά την κλινική εξέταση, καθώς είναι άμεσα ορατές και πολλές φορές είναι και η αιτία της εξέτασης. Στη συνέχεια όμως ο ιατρός θα προχωρήσει σε έλεγχο των υπολοίπων φλεβών του εξεταζόμενου ατόμου (τόσο των επιφανειακών όσο και των εν τω βάθει), καθώς οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν συχνά με φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών ή με κιρσούς. Η διερεύνηση αυτή γίνεται υπερηχογραφικά με έγχρωμο Duplex –Triplex και βοηθάει τον ιατρό να εξακριβώσει την έκταση του προβλήματος και να ιεραρχήσει την αντιμετώπισή του που είναι: πρώτα οι μεγαλύτερες φλέβες, εφόσον έχουν πρόβλημα, και ύστερα οι μικρότερες.  

Ποιοι είναι οι πλέον αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών; 

Οι τρόποι αντιμετώπισης, είναι πολλοί:

Σκληροθεραπεία

Θεραπεία με Laser

CLaCS

Σκληροθεραπεία 

Η σκληροθεραπεία είναι μία από τις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης των ευρυαγγειών στα πόδια. 

Πραγματοποιείται με την έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην πάσχουσα φλέβα και επιδιώκει την απόφραξη του αυλού της και τη συνακόλουθη διακοπή της ροής αίματος για να εξαφανίσει την ευρυαγγεία. 

Το φάρμακο συρρικνώνει τις ευρυαγγείες και κατόπιν απορροφόνται φυσιολογικά από το σώμα.  

Συνήθως απαιτούνται 3-5 συνεδρίες ανάλογα βέβαια και από τον αριθμό των ευρυαγγειών που διενεργούνται με συχνότητα μια συνεδρια καθε 10-15 μερες.

Πιθανές παρενέργειες: Τσούξιμο, κοκκινίλα και ελαφρύ οίδημα του δέρματος ή εκχυμώσεις στο σημείο της ένεσης. Αλλεργία. Τα συμπτώματα υποχωρούν αμέσως μετά τη θεραπεία.

Επίσης, δε αποκλείεται να εμφανιστούν κηλίδες, καφέ γραμμές ή ομάδες λεπτών αιμοφόρων αγγείων γύρω από την θεραπευμένη φλέβα. Αυτά επίσης υποχωρούν μετά τη θεραπεία.

Μετά την συνεδρία θα σας ζητηθεί από το γιατρό να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή μπορεί αρχικά να τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος που θα χρειαστεί να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.Αμέσως μετά τη συνεδρία επιβάλλεται να περπατήσετε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Το μπάνιο δεν απαγορεύεται αλλά χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και αποφύγετε τα θερμά λουτρά ή τη σάουνα την πρώτη εβδομάδα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή και στην υπεριώδη ακτινοβολία για δυο εβδομάδες. 

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν αντενδείξεις για διενέργεια σκληροθεραπείας. 

– Laser

Τα δερματικά laser, ανάλογα με τις ενδείξεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε περιοχή που δημιουργούνται ευρυαγγείες, όμως η χρήση τους υπόκειται και σε περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ευρυαγγειών (μέγεθος, χρώμα, θέση, κ.ά.)

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται: Οι συνεδρίες έχουν συνήθως διάρκεια από 15 έως 20 λεπτά. Για την αφαίρεση των ευρυαγγειών στα πόδια απαιτούνται 2 έως 5 θεραπείες. Μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσιολογική δραστηριότητα αμέσως μετά τη θεραπεία. Πιθανές παρενέργειες: Ερυθρότητα ή οίδημα του δέρματος αμέσως μετά την θεραπεία που υποχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες

СLaCS

Το ClaCS (Cryo Laser &Cryo Sclerotherapy) είναι ένας καινοτόμος τρόπος αφαίρεσης ευρυαγγειών με ταυτόχρονο συνδυασμό κρυοθεραπείας, λέιζερ, ενέσεων και απεικόνισης των φλεβών με ένα μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας.

Η χρήση της σκληροθεραπείας σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δερματικά laser εισφέρει σε καλύτερα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα για όλα τα είδη ευρυαγγειών.

Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή κλινική Ο ασθενής σε λίγα λεπτά αποχωρεί από το ιατρείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. 

Η σωματική άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την συνεδρία ενώ.  Η μέθοδος αυτή, σε αντίθεση με τη σκληροθεραπεία, δεν απαιτεί εξωτερική συμπίεση (κάλτσες ή επιδέσμους). 

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την έκταση της βλάβης που θέλουμε να διορθώσουμε, το μέγεθος των φλεβών, από τη ανταπόκριση του κάθε ατόμου στη θεραπεία, καθώς και από το επίπεδο του αισθητικού αποτελέσματος που θέλουμε να επιτύχουμε. 

– Μήπως η θεραπεία των ευρυαγγειών προκαλεί την δημιουργία νέων;

Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Οι ευρυαγγείες δημιουργούνται όταν υπάρχουν οι παράγοντες που τις ευνοούν και όχι όταν αντιμετωπίζονται.

– Αν οι ευρυαγγείες παραμείνουν χωρίς θεραπεία κινδυνευέι ο ασθενής;

Οι ευρυαγγείες όπως προαναφέραμε αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Όσο περνάει όμως ο καιρός το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξάνουν τόσο σε μήκος, όσο και σε διάμετρο. 
Για ασφαλή και οριστική θεραπεία των ευρυαγγειών, απευθυνθείτε σε ειδικό!!!!