Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και κλειδώνονται στα σπίτια
Στον Γκίκα Μαγιορκίνη έλαχε ο κλήρος για να ανακοινώσει τα πλέον δυσάρεστα στοιχεία από την ημέρα που ο Covid – 19 εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Το ‘χε, άλλωστε, προαναγγείλει από το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ότι πηγαίναμε ολοταχώς για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
«Θα ξεκινήσουμε με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Οι νέες διαγνώσεις της νόσου στη χώρα μας είναι 1.259, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. Οι νέοι θάνατοι με COVID-19 είναι 12, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102. Από τις διαγνώσεις, οι 295 έγιναν στην Αττική, 291 στη Θεσσαλονίκη, 75 στη Ροδόπη, 55 στις Σέρρες και 47 στη Λάρισα», ανέφερε ο καθηγητής.
Σαρώνει διεθνώς
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας διεθνής. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.
«Το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα διατηρεί την έντασή του σε υψηλή δυναμική, με περισσότερες από 400.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, έχοντας ξεπεράσει τα 43 εκατομμύρια διαγνώσεις από την αρχή της πανδημίας. Ομοίως και ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 4.000 ανά ημέρα.
» Στην Ευρώπη η επιδημία ενισχύεται δυναμικά και έχει πλέον ξεπεράσει τους 250.000 ανθρώπους που κατέληξαν με SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας, ενώ συνεχίζει να εξαπλώνεται με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνάει τις 210.000 ανά ημέρα.
» Η Γαλλία πλήττεται βαρύτατα με περισσότερες από 50.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Παρόμοια η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττονται με περισσότερες από 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.
» Στην Ελβετία το ποσοστό των θετικών τεστ έχει φτάσει στο 29%, ενώ πληροφορίες λένε ότι μεγάλα Νοσοκομεία ζητάνε τη συνδρομή εθελοντών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες χώρες.
«Στο επίπεδο μέτρων, στη Γαλλία η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 το βράδυ και 6 το πρωί που ίσχυε στο Παρίσι και 8 ακόμα πόλεις, επεκτάθηκε σε 38 επιπλέον διοικητικές Περιφέρειες και αφορά πλέον τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
» Στην Ιταλία από εχθές και για ένα μήνα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν από τις 6 το απόγευμα επιτρέποντας μόνο πακέτα για το σπίτι. Τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα θέατρα και τα σινεμά θα παραμείνουν κλειστά. Ομοίως συγκεντρώσεις για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες απαγορεύονται.
» Στην Ισπανία, την Κυριακή ξεκίνησε απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 το βράδυ και 6 το πρωί σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα είναι σε εφαρμογή για 15 ημέρες, αλλά ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει επέκτασή τους για 6 μήνες», τόνισε ο Μαγιορκίνης.
«Στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μία νέα ώση από τις 300-400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε πάνω από 700 διαγνώσεις με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό.
» Οι νέοι 19-39 διατηρούν 4 με 5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση από τις ηλικιακές ομάδες των 0-18 και 65+. Η ηλικιακή ομάδα 40-65 προς το παρόν κινείται στη μισή επίπτωση από την ηλικιακή ομάδα των νέων 19-39», υποστήριξε, ενώ εξήγησε ότι «το βεβαρυμμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης λόγω θερμοκρασιακής πτώσης και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της δραστηριότητας της κοινωνικής συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους. Αυτό το πρότυπο μάλλον ερμηνεύει εν μέρει την εντονότερη δυναμική προς τα βόρεια της χώρας.
» Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν είναι 9 έως 10. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, δείχνοντας τάσεις αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας ξεπερνώντας πλέον και τους 100. Η διάμεση ηλικία των θανόντων παραμένει στα 79 έτη».